Kruimelpad

Brussel houdt autoproducenten op de groene weg - 29/10/2008

File op de baan © EC

De EU helpt autoproducenten milieuvriendelijke auto's te maken.

De wereldwijde financiële crisis heeft al veel Europese banken schade toegebracht. Nu treft zij ook de autoindustrie van de EU, de grootste ter wereld.

De autoverkoop is sterk gedaald, waardoor de industrie haar productie moest terugschroeven en haar winstverwachtingen bijstellen. Sommige Duitse en Franse fabrieken hebben tijdelijk de deuren gesloten, terwijl steeds meer mensen vrezen dat de EU afstevent op een recessie.

Inhet licht van de economische problemen herziet de Commissie haar strategie voor de autoindustrie. Op 29 oktober werd in Brussel een conferentie gehouden om de resultaten totnogtoe te bekijken en feedback te verzamelen.

In de EU wordt al gesproken over wetgeving om de CO2-uitstoot van auto's met een vijfde te verminderen English – tot 130g/km tegen 2012. Alle deelnemers aan de conferentie waren het erover eens dat auto's milieuvriendelijker moeten worden, zowel om de klimaatverandering tegen te gaan, als om het concurrentievermogen van de industrie te behouden. Er zal een taskforce voor de promotie van "groene auto's" worden opgericht.

Ongeveer 12% van de CO2-uitstoot komt van het autoverkeer. Op de conferentie werd duidelijk dat voor de vermindering van de uitstoot niet alleen moet worden gekeken naar de auto's, maar ook naar de brandstof, het rijgedrag en de toestand van de wegen. Onderzoek moet worden gericht op de meest veelbelovende technologieën, zoals hybride, elektrische en waterstofauto's.

De Commissie heeft haar strategie voor de autoindustrie opgesteld in 2007. Dit algemeen plan bestaat uit het afbouwen van overbodige regelgeving, een betere toegang tot markten buiten Europa, innovatie door onderzoek en veiliger verkeer.

De autoproducenten hebben bij de EU om een lening van 40 miljard euro verzocht om groenere auto's te ontwikkelen. Dit idee krijgt meer bijval in Europa nu de VS onlangs 20 miljard euro (25 miljard dollar) tegen een lage intrest hebben geleend aan de Amerikaanse auto-industrie om zuiniger auto's te ontwikkelen.

De beperking van de CO2-uitstoot van auto's maakt deel uit van een pakket klimaatmaatregelen dat de EU tegen het einde van het jaar wil aannemen. De Commissie heeft er bij de Europese regeringen op aangedrongen er voor te zorgen dat het klimaatpakket niet in het gedrang komt door de economische vertraging.

De autoindustrie English is een belangrijke barometer voor de Europese economie. Zij is goed voor 3% van het BBP en 7,5% van de gehele industriële productie. Meer dan twee miljoen mensen werken in de sector, maar minstens 8 miljoen andere banen zijn er afhankelijk van.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links