Navigációs útvonal

Környezetkímélő autók gyártását szorgalmazza az EU - 29/10/2008

Zsúfolt autópálya © EB

Uniós segítségre számítanak az autógyártók a környezetbarát autók kifejlesztéséhez.

A globális pénzügyi válság már több európai bankot hozott nehéz helyzetbe, most pedig az EU autógyártóit fenyegeti.

Az autóeladások drasztikusan visszaestek, arra kényszerítve a gyártókat, hogy visszafogják termelésüket és csökkentsék profit-előrejelzésüket. A német és francia autógyárak közül több ideiglenesen bezárt, és egyre erősödik az aggodalom, hogy recesszió felé tart az EU.

A gazdasági nehézségeket látva a Bizottság újragondolja az autóiparra vonatkozó stratégiáját. Ennek jegyében október 29-én Brüsszelben konferenciát hívott össze az eredmények értékelésére és az észrevételek összegyűjtésére.

A találkozón napirendre került a személygépkocsik szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését célzó jogszabályjavaslat English is, melyet épp most vitatnak meg az EU intézményei. A tervek szerint az autók kibocsátásának határértéke 2012-re a jelenlegi ötöde, azaz 130g/km lesz. A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a környezetbarát autók kifejlesztése a globális felmelegedés elleni küzdelem egyik fő eszköze, és emellett az ipar versenyképességét is erősíti. A környezetbarát autók ügyének támogatására munkacsoport jön majd létre a közeljövőben.

A teljes szén-dioxid-kibocsátás 12 %-a a személygépkocsik számlájára írható. A konferencián arról is egyetértés született, hogy a kibocsátáscsökkentési törekvéseknek nem csak a járműveket kellene célozniuk: az üzemanyagra, a járművezetőkre és az utakra is figyelmet kell fordítani. A kutatást a legígéretesebb technológiákra, így a hibrid-, az elektromos és a hidrogénautók kifejlesztésére kell összpontosítani.

A Bizottság 2007-ben dolgozta ki az autóiparra vonatkozó stratégiáját. Az átfogó terv célja a szabályozási terheket enyhíteni, a tengerentúli piacokhoz való hozzáférést javítani, a kutatás támogatásával az innovációt fellendíteni és a közlekedést biztonságosabbá tenni.

Az autógyártók azt szorgalmazzák, hogy az EU 40 milliárd eurós kölcsönnel segítse a környezetbarát autók kifejlesztését. Az ötletet egyre többen támogatják Európában azóta, hogy az USA nemrég 20 milliárd euró (25 milliárd dollár) értékű alacsony kamatozású hitelt hagyott jóvá az amerikai autóipar számára, mellyel az az üzemanyag-takarékosabb gépjárművek kifejlesztését finanszírozhatja.

Az autók kibocsátására vonatkozó előírások egy éghajlatváltozás elleni intézkedéscsomag részét képezik, melyet az EU még az év vége előtt el szeretne fogadtatni. A Bizottság arra szólította fel az uniós tagállamok kormányait, ne hagyják, hogy az intézkedéscsomag a gazdaság megtorpanásának áldozatává váljék.

Az európai gazdaság egyik fő állapotmérője az autóipar English: a GDP 3%-át és a teljes európai gyártóipar 7,5%-t képviseli. Több mint 2 millió embert foglalkoztat közvetlenül, és legalább 8 millió más munkahely függ tőle.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek