Διαδρομή πλοήγησης

Έκκληση στην αυτοκινητοβιομηχανία να παραμείνει πράσινη - 29/10/2008

Αυτοκινητόδρομος σε κυκλοφοριακή ασφυξία © EC

H EE θα στηρίξει την παραγωγή οικολογικών αυτοκινήτων.

Αφού έπληξε θανάσιμα πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση χτυπά τώρα την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή αυτοκινήτων παγκοσμίως.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν δραστικά πιέζοντας τους κατασκευαστές να επιβραδύνουν την παραγωγή και να επανεκτιμήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις κέρδους. Ορισμένα γερμανικά και γαλλικά εργοστάσια έκλεισαν προσωρινά υπό το βάρος της συνεχώς διογκούμενης ανησυχίας για επικείμενη ύφεση στην ΕΕ.

Με δεδομένη την οικονομική κρίση, η Επιτροπή επανεξετάζει τη στρατηγική της για τον συγκεκριμένο κλάδο. ’Ετσι, στις 29 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες σύνοδος για την εξέταση της κατάστασης και την ανταλλαγή απόψεων.

Η σύνοδος συμπίπτει με την πρωτοβουλία της ΕΕ να θεσπίσει νομοθεσία για τη μείωση των εκπομπών English διοξειδίου του άνθρακα κατά ένα πέμπτο, δηλαδή, σε 130g/km μέχρι το 2012. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι με την ανάπτυξη οικολογικών αυτοκινήτων, αφενός καταπολεμάται η υπερθέρμανση του πλανήτη και, αφετέρου, διατηρείται η ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Προτάθηκε μάλιστα η σύσταση ειδικής ομάδας για την προώθηση των οικολογικών αυτοκινήτων.

Τα αυτοκίνητα ευθύνονται για το 12% περίπου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Κατά τη σύνοδο συμφωνήθηκε ότι τα μέτρα μείωσης των εκπομπών πρέπει να στοχεύουν όχι μόνο τα αυτοκίνητα, αλλά και τα καύσιμα, τους οδηγούς και τα οδικά δίκτυα. Επίσης, ότι η έρευνα πρέπει να επικεντρωθεί στις τεχνολογίες που παρουσιάζουν τις περισσότερες προοπτικές, όπως τα υβριδικά και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και τα αυτοκίνητα υδρογόνου.

Η Επιτροπή εκπόνησε τη στρατηγική της για τη βιομηχανία αυτοκινήτων το 2007. Το αναλυτικό αυτό σχέδιο στοχεύει στη μείωση των ρυθμιστικών επιβαρύνσεων, στη βελτίωση της πρόσβασης σε υπερατλαντικές αγορές, στην προώθηση της καινοτομίας μέσω της έρευνας και στην αύξηση της ασφάλειας των μεταφορών.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πιέζουν την ΕΕ για δανειοδότησή τους με 40 δις ευρώ τα οποία θα διαθέσουν για την ανάπτυξη λιγότερο ρυπογόνων αυτοκινήτων. Η ιδέα κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη, ειδικότερα αφότου οι ΗΠΑ ενέκριναν πρόσφατα τη χορήγηση στις αμερικανικές βιομηχανίες χαμηλότοκων δανείων ύψους 20 δις ευρώ, για τη χρηματοδότηση λιγότερο ρυπογόνων αυτοκινήτων.

Τα όρια που θα επιβληθούν στις εκπομπές των αυτοκινήτων εντάσσονται στα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, τα οποία η ΕΕ επιθυμεί να εγκρίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Η Επιτροπή κάνει έκκληση στις κυβερνήσεις της ΕΕ να μην καταδικάσουν τα μέτρα αυτά λόγω της οικονομικής κρίσης.

Βασικός δείκτης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η αυτοκινητοβιομηχανία English αντιπροσωπεύει το 3% περίπου του ΑΕΠ και το 7,5% του μεταποιητικού κλάδου στο σύνολό του. Απασχολεί άμεσα περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα και στηρίζει τουλάχιστον άλλες 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι