Sti

Bruxelles opfordrer bilfabrikanterne til at tænke i grønne baner - 29/10/2008

Motorvej med trafikprop © EC

EU hjælper bilfabrikanter med at udvikle miljøvenlige biler.

Den globale finanskrise har allerede ramt mange europæiske banker hårdt. Nu går det ud over EU's bilindustri, som er den største verden.

Bilsalget er faldet drastisk, så producenterne er blevet nødt til at begrænse produktionen og deres resultatprognoser. Nogle tyske og franske fabrikker er midlertidigt lukket, og samtidig stiger frygten for, at EU styrer mod en recession.

På baggrund af de økonomiske problemer har Kommissionen taget sin strategi for branchen op til overvejelse. Der blev holdt en konference i Bruxelles den 29. oktober for at gennemgå resultater og indsamle reaktioner.

Konferencen faldt sammen med debatten om EU's lovforslag om at mindske emission af kuldioxid fra biler English med en femtedel – til 130g/km senest i 2012. Deltagerne var enige om målet, som er at udvikle miljøvenlige biler, både for at bekæmpe den globale opvarmning og holde branchen konkurrencedygtig. Der vil blive oprettet en task force, som skal fremme miljørigtige biler.

Biler tegner sig for omkring 12 % af alle CO2-emissioner. På konferencen var der enighed om, at indsatsen for at mindske emissionerne ikke kun bør handle om biler, men også om brændstof, bilister og veje. Samtidig bør forskningen fokusere på de mest lovende teknologier, f.eks. hybrid-, el- og brintbiler.

Kommissionen udarbejdede sin strategi for bilbranchen i 2007. Den omfattende pakke skal mindske reguleringsbyrden, forbedre adgangen til andre markeder, styrke innovationen gennem forskning og gøre transport sikrere.

Bilfabrikanterne har lagt pres på EU for at få et lån på 40 milliarder euro for at kunne udvikle mere miljøvenlige biler. Tanken har fået støtte i Europa, efter USA for nylig godkendte 20 milliarder euro (25 milliarder dollars) i lån med lav rente til den amerikanske bilindustri, så der kunne finansieres mere benzinøkonomiske biler.

Begrænsningerne på bilemissionerne indgår i pakken om klimaændringer, som EU har tænkt sig at vedtage ved årets udgang. Kommissionen har indtrængende bedt regeringerne i EU om ikke at lade pakken falde på grund af lavkonjunkturen.

Bilindustrien English er et afgørende barometer for den europæiske økonomi og tegner sig for ca. 3 % af BNP og 7,5 % af produktionsvirksomheden som helhed. Den beskæftiger over 2 millioner mennesker direkte og danner grundlag for mindst 8 millioner andre arbejdspladser.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links