Навигационна пътека

Брюксел с екологичен призив към производителите на коли - 29/10/2008

Автомобилно задръстване © EC

ЕС ще помага на автомобилните производители да разработват екологични автомобили.

Глобалната финансова криза вече засегна много европейски банки. Сега тя поразява автомобилната индустрия на ЕС, най-големият производител на моторни превозни средства в света.

Продажбите на автомобили спаднаха рязко, принуждавайки производителите да съкратят производството и да понижат прогнозите си за печалба. Някои немски и френски заводи бяха временно затворени на фона на засилващите се опасения от рецесия в ЕС.

В светлината на икономическите проблеми Комисията преразглежда стратегията си за индустрията. На 29 октомври в Брюксел се проведе конференция за преглед на резултатите и събиране на мнения.

Конференцията се състоя в период, в който ЕС обсъжда закони за намаляване на автомобилните емисии English на въглероден диоксид с една пета - до 130 г/км до 2012 г. Участниците се споразумяха да разработват екологични автомобили, като начин едновременно за борба с глобалното затопляне и за запазване на конкурентоспособността на индустрията. Ще бъде създадена работна група за насърчаване на производството на „зелени“ автомобили.

Автомобилите са причина за около 12% от емисиите на CO2. Участниците в конференцията се съгласиха, че усилията за намаляване на емисиите трябва да са насочени не само към превозните средства, но и към горивата, шофьорите и пътищата. Изследователската дейност трябва да се съсредоточи върху най-обещаващите технологии, като хибридни, електрически и водородни автомобили.

Комисията състави своята стратегия за автомобилната индустрия през 2007 г. Този подробен план се стреми към намаление на административната тежест, подобряване на достъпа до презокеански пазари, стимулиране на иновациите чрез научни изследвания и повишаване на безопасността на транспорта.

Производителите на коли поискаха от ЕС заем от 40 млрд. евро в помощ на разработването на по-екологични превозни средства. Идеята получи подкрепа в Европа след като САЩ наскоро одобриха 20 млрд. евро (25 млрд. долара) нисколихвени заеми за американската автомобилна индустрия за финансиране на създаването на по-енергийно ефективни автомобили.

Ограниченията на автомобилните емисии са част от пакет от мерки срещу изменението на климата, който ЕС се надява да приеме до края на годината. Комисията призова правителствата в Съюза да не позволят пакетът да се превърне в жертва на забавянето на икономиката.

Автомобилната индустрия English е важен барометър за състоянието на европейската икономика и създава около 3% от БВП и има 7,5% дял в производствения сектор. В нея са заети повече от 2 милиони души, а най-малко други 8 милиона работни места са зависими от нея.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки