Navigacijska pot

Obeta se več državnih pomoči - 08/07/2008

Neelie Kroes in njen predhodnik Mario Monti na lanski konferenci

Državam EU ni več treba obvestiti Evropske komisije, kadar s pomočjo podjetjem spodbujajo gospodarsko rast.

Komisija je poenostavila pravila EU za dodelitev državne pomoči za programe, ki ustvarjajo delovna mesta in spodbujajo gospodarsko dejavnost, predvsem programe za mala in srednje velika podjetja.

V skladu z novo „skupinsko izjemo“ veliko projektov ne bo več treba predhodno priglasiti Komisiji. Poprej je Komisija pregledala takšne državne pomoči English, da bi preprečila morebitno izkrivljanje konkurence.

Komisarka za konkurenco Neelie Kroes je dejala: „Ta nova pravila določajo jasen okvir, ki bo državam članicam omogočal odobritev pomoči, usmerjene v ustvarjanje delovnih mest, spodbujanje konkurenčnosti in izboljšanje okolja brez poseganja Komisije.“ 

Število ukrepov pomoči, ki imajo samodejno odobritev, se je skoraj potrojilo – zdaj jih je 26.Mednje sodijo programi za varstvo okolja, za izboljšanje energijske učinkovitosti in spodbujanje inovacij.Izjema odslej velja tudi za pomoč v obliki rizičnega kapitala in za pomoč podjetnicam.

Z novimi pravili želijo predvsem malim podjetjem omogočiti, da pridobijo državno pomoč. Zdaj so upravičena do 7,5 milijona EUR pomoči za naložbe. Gre namreč za to, da se določene vrste pomoči skladajo s cilji EU in bi jih bilo torej treba odobriti samodejno.

Komisija preveri predlagane državne pomoči zato, da bi preprečila protekcionizem in spodbujala lojalno konkurenco, s tem pa zagotovila zdravo gospodarstvo. Vendar je ta postopek lahko drag in dolgotrajen, zato je EU kot del strategije za gospodarsko rast in delovna mesta DeutschEnglishfrançais uvedla poenostavitev.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave