Kruimelpad

Meer programma's mogen overheidssteun krijgen - 08/07/2008

Neelie Kroes en haar voorganger Mario Monti op een conferentie

EU-landen die bedrijven overheidsgeld willen geven, hoeven dat niet meer aan de Commissie te melden als die steun groei oplevert.

De Commissie heeft de EU-voorschriften voor staatssteun vereenvoudigd voor programma's die duidelijk banen scheppen en de economische activiteit stimuleren, vooral als die voor kleine en middelgrote bedrijven zijn bedoeld.

Een nieuwe groepsvrijstelling zorgt ervoor dat veel projecten niet meer aan de Commissie hoeven te worden gemeld. Tot nu toe moest de Commissie dit soort staatssteun onderzoeken English om na te gaan of zij geen oneerlijk concurrentievoordeel opleverden.

"Deze nieuwe voorschriften scheppen een duidelijk kader waarbinnen de EU-landen zonder betrokkenheid van de Commissie steun kunnen toekennen voor het scheppen van banen, het stimuleren van het concurrentievermogen en de verbetering van het milieu", aldus commissaris Neelie Kroes. 

Er zijn nu 26 categorieën steun die automatisch goedgekeurd worden, een verdriedubbeling. De nieuwe categorieën omvatten onder meer programma's voor milieubescherming, doeltreffend energiegebruik en innovatiebevordering. Risicokapitaal en steun voor vrouwelijke ondernemers worden ook voor de eerste keer vrijgesteld.

De nieuwe voorschriften zijn vooral bedoeld om het voor kleine bedrijven eenvoudiger te maken om staatssteun te krijgen. Zij kunnen nu voor een project maximaal 7,5 miljoen euro investeringssteun krijgen. Het idee is dat bepaalde soorten staatssteun duidelijk met de EU-doelstellingen stroken en daarom automatisch kunnen worden goedgekeurd.

De Commissie onderzoekt voorstellen voor staatssteun om protectionisme te voorkomen en eerlijke concurrentie te bevorderen, zodat de economie gezond blijft. De procedure kan echter veel tijd en geld kosten en daarom voert de EU nu een aantal vereenvoudigingen door als onderdeel van haar strategie voor groei en banen DeutschEnglishfrançais.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links