Navigációs útvonal

Zöld utat kapnak a növekedést szolgáló állami támogatások - 08/07/2008

Neeli Kroes és elődje, Mario Monti

A kormányoknak nem kell többé bejelentést tenniük a Bizottság felé a tervezett állami támogatásokról, amennyiben azok a gazdasági növekedés ügyét szolgálják.

A Bizottság a napokban rendeletet fogadott el az állami támogatások közösségi szabályozásának egyszerűsítéséről. Az új rendelkezések értelmében ezentúl azok a programok, amelyek egyértelműen elősegítik a munkahelyteremtést, ösztönzik a gazdasági fejlődését, és ezen belül segítik a kis- és középvállalkozásokat, a Bizottság automatikus jóváhagyását élvezik.

Az újonnan bevezetett „általános mentességnek” köszönhetően számos projekt kap majd zöld utat bejelentési kötelezettség nélkül. Korábban a Bizottság az ilyen típusú támogatásokat is vizsgálatnak English vetette alá, hogy biztosítsa: a tervezett állami finanszírozás nem juttatja a kedvezményezetteket tisztességtelen versenyelőnyhöz.

„Ezen új szabályok egyértelmű keretet teremtenek és lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy a Bizottság bevonása nélkül nyújtsanak támogatást a munkahelyteremtéshez, a versenyképesség erőteljes növeléséhez és a környezet javításához” – nyilatkozta Neeli Kroes versenypolitikai biztos. 

Az automatikus jóváhagyásra jelenleg kijelölt támogatási kategóriák száma ezzel közel a háromszorosára, 26-ra nőtt.Ezentúl például a bejelentés nélkül támogatható területek közé tartozik a környezetvédelem, az energiahatékonyság javítása és az innováció ösztönzése,és első alkalommal élvez ilyen jellegű mentességet a kockázati tőkét, valamint a női vállalkozókat segítő állami támogatás is.

Az új szabályok főként a kisvállalkozások állami forráshoz jutását könnyítik meg azáltal, hogy a projektenként nyújtható befektetési támogatás felső határát 2 millióról 7,5 millió euróra emelték. Az új rendelet hátterében az az elgondolás áll, hogy mivel egyes állami támogatási kategóriák egyértelműen megfeleltethetők uniós célkitűzéseknek, az ezekbe tartozó projekteket az EU automatikusan jóváhagyhatja.

A Bizottság azért vizsgálja a tervezett állami támogatásokat, hogy kiszűrje a protekcionizmus kockázatát, valamint ösztönözze a tisztességes versenyt, és ezen keresztül a gazdaság megfelelő működését. Az ellenőrzési folyamat azonban gyakran költséges és időigényes, ezért az EU növekedési és munkahelyteremtési stratégiája DeutschEnglishfrançais keretében számos egyszerűsítő intézkedést vezet be.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek