Cale de navigare

Un nou plan de stimulare a întreprinderilor mici - 26/06/2008

Lucrători în ţinută de lucru

Comisia face public planul de reducere a birocraţiei şi a celorlalte obstacole cu care se confruntă IMM-urile şi subliniază rolul vital al acestora în economia europeană.

Adoptarea unei iniţiative în favoarea IMM-urilor (sub denumirea de „Small Business Act” ) constituie o etapă crucială, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Antreprenorii vor putea, astfel, să beneficieze de mai multe facilităţi pe fondul reducerii birocraţiei.

În UE, îşi desfăşoară activitatea aproximativ 23 de milioane de întreprinderi mici şi mijlocii (definite ca întreprinderi cu maxim 250 de angajaţi). Acestea generează majoritatea locurilor de muncă de pe continent, în special în sectoare vitale, precum industria textilă, construcţii şi industria mobilei şi sunt considerate esenţiale pentru o economie de succes.

Adeseori, însă, aceste firme se lovesc de uriaşe obstacole administrative şi întâmpină dificultăţi în a obţine finanţare. În acelaşi timp, în Europa, iniţiativele antreprenoriale trebuie să facă faţă lipsei de înţelegere a importanţei întreprinderilor mici.

Planul Comisiei face parte din strategia de creştere economică şi ocupare a forţei de muncă şi se înscrie într-o serie de iniţiative menite să simplifice procedurile de constituire şi de gestionare a întreprinderilor cu scopul de a le face mai atractive. Una dintre măsurile propuse vizează reducerea duratei necesare pentru înfiinţare unei societăţi la maxim o săptămână. De asemenea, obţinerea licenţelor şi a autorizaţiilor ar trebui să dureze maxim o lună. UE şi-a luat deja angajamentul de a reduce povara administrativă pentru întreprinderile mici cu 25% până în 2012.Totodată, planul îşi propune să stimuleze interesul faţă de antreprenoriat, în special în rândul populaţiei tinere.

Întreprinderile vor avea acces mai uşor la finanţare şi li se va oferi o a doua şansă în caz de eşec. În acest sens, Banca Europeană de Investiţii intenţionează să îşi diversifice gama de mijloace destinate sprijinirii întreprinderilor mici.

Comisia mai propune şi o nouă formă de societate europeană, care să ofere întreprinderilor mici posibilitatea de a se extinde peste graniţe. Aceste noi reglementări cu privire la „societatea privată europeană" stabilesc un cadru comun pentru procedura de constituire şi le oferă antreprenorilor posibilitatea de a deschide, mai uşor, filiale în alte ţări din UE.Deşi firmele mici reprezintă peste 99% din numărul societăţilor existente pe teritoriul UE (şi furnizează 70% din locurile de muncă), cea mai mare parte dintre ele îşi desfăşoară activitatea în ţara de origine, spre deosebire de întreprinderile mari.

Alte propuneri sunt destinate să faciliteze accesul la ajutoare de stat (de ex. în domeniile formării, cercetării şi dezvoltării) şi să garanteze că plăţile către întreprinderile mici se efectuează la timp. Statele membre ar putea fi autorizate să diminueze cotele de TVA la serviciile prestate de întreprinderile locale.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile