Navigációs útvonal

Nagy tervek a kisvállalkozásokért - 26/06/2008

Nők és férfiak szakmájuknak megfelelő öltözékben

A Bizottság javaslatokat terjesztett elő a kis- és középvállalkozások adminisztratív és egyéb terheinek csökkentésére, hangsúlyozva, hogy a kkv-k rendkívül fontos szerepet játszanak az EU gazdaságában.

A kisvállalkozások támogatása érdekében tervezett kezdeményezést ( Small Business Act ) José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke „fontos mérföldkőnek” nevezte. A jogszabály csökkentené a kkv-kra háruló adminisztratív terheket, és elősegítené sikeres működésüket.

Az Unióban körülbelül 23 millió kis- és középvállalkozás (azaz 250 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cég) működik; ők biztosítják az európai munkahelyek nagy részét. Főként olyan kulcsiparágakban jellemző ez a vállalkozási forma, mint a textilipar, az építőipar és a bútorgyártás. Az Unió gazdasági sikere nagyban függ a kis- és középvállalkozások teljesítményétől.

Gyakran előfordul azonban, hogy a kkv-k életét bürokratikus akadályok és finanszírozási nehézségek keserítik meg. Az európai vállalkozási kedv terjedését gátolja továbbá az is, hogy az Unióban a legtöbb helyen még nem ismerték fel a kisvállalkozások jelentőségét.

A javaslatcsomag a növekedést és foglalkoztatást célzó lisszaboni stratégia részét képezi, és azok közé az uniós politikai kezdeményezések közé tartozik, amelyek a vállalkozásindítás és -működtetés megkönnyítésére, valamint a vállalkozó kedv ösztönzésére irányulnak. E célokat szolgálná például az a javaslat, melynek értelmében a cégalapítási eljárás nem tarthatna tovább egy hétnél, a vállalkozáshoz szükséges jogosítványokra és engedélyekre pedig legfeljebb egy hónapot kellene várnia a friss vállalkozónak. Az EU már elkötelezte magát amellett, hogy 2012-ig 25%-kal csökkenti a kis- és középvállalkozások adminisztratív terheit. A jelenleg javasolt terv a vállalkozási kedvet hivatott ösztönözni, főként a fiatalok körében.

A javasolt intézkedéseknek köszönhetően a vállalatok könnyebben jutnának finanszírozáshoz, és üzleti kudarc esetén lehetőséget kapnának az újrakezdésre.Az Európai Beruházási Bank ennek fényében arra készül, hogy a kkv-k támogatására kidolgozott eszközeit sokrétűbbé tegye.

A Bizottság egy új vállalkozási forma, az „európai társaság” bevezetését is szorgalmazza, hogy segítse a kisvállalkozások külföldi terjeszkedését. Az európai társaságok alapítása EU-szerte egységes eljárás alapján zajlana, ezzel megkönnyítve a vállalkozások számára a leányvállalatok létrehozását más uniós országokban. Bár a kisvállalkozások teszik ki az Európai Unióban a cégek több mint 99%-át, és a munkahelyek 70%-át biztosítják, működésük a legtöbb esetben saját országuk határain belülre korlátozódik, ellentétben a nagyvállalatokkal.

A javaslatcsomag részeként a Bizottság olyan intézkedéseket szorgalmaz, amelyek a késedelmes fizetések számának csökkentését szolgálják, illetve elősegítik, hogy a kisvállalkozások több kormányzati támogatáshoz juthassanak például a képzés, kutatás és fejlesztés terén. A javasolt intézkedések nyomán a tagállamoknak arra is lehetőségük nyílna, hogy csökkentsék a helyi vállalkozások szolgáltatásaira vonatkozó áfakulcsokat.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek