Kruimelpad

Strijd tegen bureaucratie werpt eerste vruchten af - 30/01/2008

Slordige stapel dossiers op een bureau

De EU probeert al enige tijd om de administratieve rompslomp terug te dringen. De eerste tastbare resultaten daarvan worden nu merkbaar voor zowel burgers als bedrijven.

Maar liefst 5000 pagina's Europese wetgeving zijn sinds oktober 2007 al geschrapt om de wetgeving te vereenvoudigen English, en de EU begint daar de vruchten van te plukken. Bedrijven konden naar schatting 500 miljoen euro in hun zak houden en daar zal binnenkort nog zo'n 800 miljoen bij komen.

Zo'n 40 EU-wetten zijn verantwoordelijk voor 80% van de gevoelde administratieve druk in de EU. De Commissie wil daar wat aan doen. In januari 2007 heeft zij zich voorgenomen de administratieve last English nog voor 2012 met 25% terug te brengen.

Bepaalde maatregelen worden herzien om de EU-regels gemakkelijker uitvoerbaar te maken, zonder het doel ervan of de bescherming die zij bieden geweld aan te doen. Een paar voorbeelden:

  • Betalingen DeutschEnglishfrançais worden vereenvoudigd zodat Europeanen overal in de EU met hetzelfde gemak en even veilig als thuis rekeningen kunnen voldoen. De EU-economie kan hierdoor jaarlijks 28 miljard euro besparen.
  • Een gemoderniseerd douanewetboek DeutschEnglishfrançais kan papierwerk overbodig maken en stimuleert de onderlinge afstemming van computersystemen van de douanediensten in de 27 EU-landen. En dat is weer goed voor de internationale handel.
  • Met een ingrijpende herziening van de verzekeringswetgeving DeutschEnglishfrançais worden 14 wetten vervangen door één enkele wet die alle polishouders in de EU dezelfde bescherming biedt.
  • De "MKB-wet voor Europa", die deze zomer verwacht wordt, zal de wetgeving voor het midden- en kleinbedrijf English vereenvoudigen.

De Commissie doet dit niet alleen. Zij wordt bijgestaan door een onafhankelijke adviesgroep. Ook heeft zij een speciale website geopend waar bedrijven en personen uit heel Europa suggesties kunnen doen voor het terugdringen van de administratieve last.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links