Navigációs útvonal

Visszaszorulóban a bürokrácia – első sikerek - 30/01/2008

Íróasztalon tornyosuló aktakupac

Az elért előrehaladást feltérképező jelentés tanúsága szerint az európai polgárok és vállalkozások számára kézzelfogható eredményt hoztak a bürokratikus akadályok felszámolása érdekében tett uniós erőfeszítések.

2007 októbere óta mintegy 300 uniós jogszabály – összességében 5 000 oldalnyi joganyag – került a süllyesztőbe annak köszönhetően, hogy az EU harcot hirdetett az uniós jogi szabályozás egyszerűsítése English érdekében. Az első eredmények igen biztatóak. A vállalatok 2007 folyamán hozzávetőleg 500 millió euró összegű megtakarítást könyvelhettek el, s ezt várhatóan további 800 millió euró követi a közeljövőben.

A szakemberek szerint 40 uniós jogszabály tehető felelőssé az Európai Unióban észlelt bürokratikus akadályok több mint 80%-áért. Az Európai Bizottság változtatni kíván a helyzeten. Ezért tűzte ki célul 2007 januárjában, hogy 2012-re felszámolja a vállalkozásokat sújtó adminisztratív terhek English 25%-át.

Ezt a célt szolgálja az uniós intézkedések egy részének jelenleg folyó korrekciója. A munka azt hivatott biztosítani, hogy az uniós rendelkezéseket a jövőben könnyebben végre lehessen hajtani. Ugyanakkor arra is oda kell figyelni, hogy az adott jogszabályok továbbra is megfeleljenek eredeti rendeltetésüknek, és kellő védelmet biztosítsanak az érintettek számára. Az egyszerűsítés többek között a következő területeket érinti:

  • ‑{}‑fizetési szolgáltatások DeutschEnglishfrançais – egyszerűsítésük azt szolgálja, hogy az európai polgárok az Unió területén bárhol ugyanolyan könnyen és biztonságosan fizethessenek elektronikus úton, mint hazájukban. Az erőfeszítéseknek köszönhetően az uniós gazdaság évente akár 28 milliárd eurót is megtakaríthat.
  • vámkódex DeutschEnglishfrançais – a korszerűsítés célja, hogy megszüntesse a papírmunkát, és elősegítse a 27 uniós tagország számítógépes vámigazgatási rendszere közötti konvergenciát a nemzetközi kereskedelem ösztönzése érdekében.
  • biztosítási jog DeutschEnglishfrançais – a vonatkozó szabályozás mélyreható felülvizsgálatának eredményeként egyetlen jogi aktus vált majd fel 14 jogszabályt, hogy ezáltal a biztosítottak Európa-szerte egységes védelemben részesülhessenek.
  • Európai kisvállalkozói törvény – hatálybalépését követően egyszerűsíteni fogja a kisvállalkozások Englishra vonatkozó szabályozást.

Az Európai Bizottság nem magányos harcos: munkáját független szakértőkből álló ellenőrző csoport segíti. A Bizottság külön weboldalt hozott létre annak érdekében, hogy az adminisztratív terhek csökkentésének témájában kikérje az európai vállalkozások és polgárok véleményét és javaslatait.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek