Navigációs útvonal

Az EU az eresztőhálós halászat betiltását javasolja - 19/05/2014

Tengeri teknős úszik a Földközi-tengerben

Az EU a veszélyeztetett állatfajok védelme érdekében az eresztőhálók teljes tilalmát helyezte kilátásba az európai vizeken.

Az eresztőhálót a halászok a víz felszínén, nagy területen vetik ki, hogy tömegesen befogják a felszín közelében úszó halakat.

Fennáll azonban a veszélye annak, hogy védett állatfajok, például teknősök, egyes tengeri madarak és emlősök is a háló fogságába esnek.

Már most is hatályban vannak bizonyos korlátozások: az eresztőháló nem használható egyes vándorló fajok, például a tonhal és a kardhal kifogására, a 2,5 km-nél hosszabb eresztőhálók használata pedig teljes tilalom alá tartozik.

E tilalom azonban nem elegendő a vadon élő állatfajokra gyakorolt hatásokkal kapcsolatos aggályok enyhítésére, és rendszeresen érkeznek jelentések olyan halászokról, akik a hálót jogsértő módon vagy a jogi kiskapukat kihasználva vetik ki.

Ezért az EU az eresztőháló teljes betiltását javasolja 2015. január 1-jétől.

Az elképzelések szerint a halászhajók fedélzetén sem szabad majd eresztőhálót tartani, ami megkönnyíti a szabályok érvényre juttatását. Ezenkívül az uniós javaslat elfogadásával az eresztőháló fogalmának meghatározása is pontosabb, egyértelműbb lesz.

A szabályok semmibe vétele

Mivel az eresztőhálós halászat nagyon sok helyen elterjedt, ráadásul jellemzően inkább a kisméretű halászhajók körében, korántsem könnyű betartatni a jelenlegi szabályokat. Ezzel viszont Európa nem tesz eleget nemzetközi kötelezettségének, miszerint korlátoznia kell ezeknek a hálóknak a használatát.

Az EU célja az, hogy a lehető legalacsonyabb szintre csökkentse a halászatnak a tengeri ökoszisztémákra gyakorolt hatását, és az eresztőháló használatának teljes tilalmától a szabályok fokozott érvényre jutását reméli. Ilyen tiltás már hatályban van a Balti-tengeren.

És mi lesz a halászokkal?

Több uniós országban, például Portugáliában, Szlovéniában és az Egyesült Királyságban élnek a halászok ezzel a módszerrel. Az eresztőháló használata azonban már ma is túlnyomórészt idényjellegű: általában az évnek csak néhány hónapjára jellemző. Sőt, egyes halászok még ritkábban, évente legfeljebb néhány hétig folyamodnak ehhez a módszerhez.

Az eresztőhálót használó hajók ráadásul nem kizárólag ezzel a felszereléssel dolgoznak, így egy esetleges tilalom nem vet véget tevékenységüknek.

Sajtóközlemény: az EU az eresztőháló teljes betiltását javasolja 

Kérdések és válaszok: az eresztőháló betiltása az EU-ban English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek