Navigointipolku

EU ehdottaa ajoverkkojen täydellistä käyttökieltoa - 19/05/2014

Merikilpikonna Välimerellä

EU haluaa kieltää kaikenlaisten ajoverkkojen käytön EU:n vesillä. Ajoverkkokalastus vaarantaa suojeltuja merieläinlajeja.

Ajoverkot ovat kalaverkkoja, joita kalastusalus vetää tai jotka ajelehtivat itsekseen meren pinnassa tai lähellä pintaa.

Ajoverkkojen käyttöön liittyy riski siitä, että niihin tarttuu suojeltuja lajeja, kuten kilpikonnia, merilintuja ja merinisäkkäitä.

Ajoverkkojen käyttö on jo ollut kiellettyä laajasti vaeltavien kalalajien, kuten tonnikalan ja miekkakalan, pyynnissä. Myös suuret, yli 2,5 km pitkät ajoverkot on kielletty.

Näistä toimista huolimatta ajoverkkojen käytön vaikutus suojeltuihin lajeihin on aiheuttanut jatkuvaa huolta. EU:n kalastajia on syytetty laittomasta ajoverkkokalastuksesta ja lainsäädännön porsaanreikien hyödyntämisestä.

EU ehdottaa nyt ajoverkkojen täydellistä käyttökieltoa 1.1.2015 alkaen.

Kiellon täytäntöönpanon ja valvonnan helpottamiseksi aiotaan kieltää myös ajoverkkojen pitäminen kalastusaluksilla. Epäselvyyksien välttämiseksi ajoverkot on myös määritelty uudelleen.

Sääntöjä rikotaan

Ajoverkkokalastusta harjoitetaan laajoilla vesialueilla, ja siihen käytetään usein pieniä aluksia, mikä on vaikeuttanut nykyisten sääntöjen valvontaa. Näin EU ei ole voinut täyttää tämän kalastusmuodon rajoittamista koskevia kansainvälisiä sitoumuksiaan.

EU pyrkii minimoimaan kalastuksen vaikutukset meriekosysteemeihin. Ajoverkkojen täydellisen käyttökiellon toivotaan helpottavan sääntöjen täytäntöönpanoa ja valvontaa. Ajoverkkojen käyttö on jo kielletty Itämerellä.

Vaikutukset kalastuselinkeinoon

Ajoverkkokalastusta harjoitetaan muun muassa Portugalissa, Sloveniassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Ajoverkkojen käyttö on kuitenkin kausiluonteista: usein niitä käytetään vain muutamia kuukausia vuodessa, ja jotkut kalastajat käyttävät niitä vain joitakin viikkoja.

Ajoverkkokalastusta harjoittavilla aluksilla on tämän vuoksi lupa käyttää myös muita pyyntivälineitä. Näin ne voivat jatkaa kalastusta myös ajoverkkojen täydellisen käyttökiellon jälkeen.

Lehdistötiedote: Euroopan komissio ehdottaa ajoverkkojen täydellistä käyttökieltoa 

Ajoverkkojen kieltäminen EU:ssa: kysymyksiä ja vastauksia English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä