Sökväg

EU satsar mer på bra matvanor i skolan - 04/02/2014

Glad pojke sitter vid en trave böcker med ett äpple i handen

EU vill att barnen ska äta nyttigare och förbättrar därför sina program för frukt och mjölk i skolan.

EU har två program – skolfrukts- och skolmjölksprogrammet – som stöder utdelning av frukt och mjölk i skolan och utbildning om bra mat. Man vill nu samla de båda programmen under ett tak. Varje år får cirka 30 miljoner barn i EU glädje av programmen.

Det nya sammanslagna programmet har mottot ”Ät sunt – må bra”. Fokus kommer att ligga mer på utbildning för att lära barnen mer om vad nyttig mat är och var maten kommer ifrån. De kan till exempel få besöka en bondgård.

Dåliga matvanor

I de flesta länder äter barnen allt mindre frukt och grönsaker och dricker mindre mjölk. I stället äter man oftare högförädlade produkter.

Enligt Världshälsorganisationen Englishespañolfrançais ökar fetma bland europeiska barn. År 2008 var en fjärdedel av alla barn mellan 6 och 9 år överviktiga eller feta. År 2010 hade siffran ökat till vart tredje barn.

Målet med det nya programmet är därför att

  • ta itu med dåliga matvanor mer effektivt
  • förbättra utbildningen om bra mat
  • bidra till att bekämpa fetma.

Mindre byråkrati

Idag deltar alla EU-länder i skolmjölksprogrammet och de flesta deltar även i fruktprogrammet (men inte Sverige, Finland och Storbritannien). Det kommer fortfarande att vara frivilligt att delta och länderna kan själva välja vilka produkter de ska dela ut.

Det nya programmet får en budget på 230 miljoner euro, en ökning från årets 197 miljoner euro. Det är dock inte mer än vad som redan öronmärkts för frukt- och mjölkprogrammen fram till 2020.

Förhoppningen är att sammanslagningen av programmen ska minska pappersarbetet, förenkla organisationen för skolor och myndigheter och öka kostnadseffektiviteten.

EU:s skolfruktsprogram 

EU:s skolmjölksprogram Deutsch (de) English (en) français (fr)  

Vanliga frågor – programmen för frukt, grönsaker och mjölk i skolan Englishfrançais 

Pressmeddelande – EU vill slå ihop skolmjölks- och skolfruktsprogrammen

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar