Navigacijska pot

EU za enotni program zdrave prehrane v šolah - 04/02/2014

Nasmejani deček z jabolkom v roki, poleg njega kup knjig

Evropska komisija predlaga združitev programov zdrave prehrane v šolah, da bi tako izboljšali prehrano otrok.

Predlog Evropske komisije predvideva združitev dosedanjih programov, programa Sadje v šole in programa Mleko v šole, ki finančno pomagata šolam pri uvedbi sadja in mleka v šolske malice in spodbujata vzgojo za zdravo prehranjevanje. Programa vsako leto pomagata približno 30 milijonom otrok v Evropski uniji.

Novi program bo povezal oba dosedanja v enega z naslovom Z zdravo prehrano do dobrega počutja. Več poudarka bo na vzgojnem vidiku, da bodo otroci vedeli, kako se zdravo prehranjevati, razumeli, kako in kje pridelujejo hrano, in znali preprečiti, da bi hrana končala v smeteh. Sem bodo sodili tudi obiski kmetij.

Slabe prehranjevalne navade otrok

V večini držav otroci uživajo vse manj sadja, zelenjave in mleka, zato pa njihova prehrana vsebuje vse več predelanih živil.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije Englishespañolfrançais se število debelih otrok v Evropi povečuje. Leta 2008 je bil pretežek ali debel vsak četrti evropski otrok v starosti od 6 do 9 let; leta 2010 je to veljalo za vsakega tretjega.

Novi program naj bi tako:

  • učinkoviteje izboljšal slabo prehranjevanje otrok,
  • podprl vzgojni vidik programov zdrave prehrane
  • prispeval k boju proti debelosti.

Enostavnejša organizacija

V programu mleka sodelujejo trenutno vse države EU, v programu sadja jih sodeluje večina (Združeno kraljestvo, Švedska in Finska se zanj niso odločile). Tudi sodelovanje v novem programu bo prostovoljno in države EU bodo same odločile, katera živila bodo uvedle v šole.

Novi program bo razpolagal z 230 milijoni evrov proračunskih sredstev, kar je več od 197 milijonov evrov za leto 2014, vendar v mejah proračuna, določenega za programe sadja in mleka do leta 2020.

Z združitvijo obeh programov naj bi zmanjšali administrativno in organizacijsko breme za šole in nacionalne organe pri izvajanju programov in pocenili razdeljevanje sadja in mleka v šolah.

Program EU za sadje v šolski prehrani 

Program EU za mleko v šolski prehrani Deutsch (de) English (en) français (fr)  

Pogosta vprašanja: šolski programi za sadje, zelenjavo in mleko Englishfrançais 

Sporočilo za medije: EU predlaga združitev programov šolskega sadja in mleka

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave