Cale de navigare

Elev zâmbind, stând lângă un teanc de cărți și ținând în mână un măr din care a mușcat

UE propune consolidarea programelor destinate combaterii alimentației necorespunzătoare în rândul copiilor.

Noul sistem va reuni cele 2 programe existente care oferă finanțare pentru distribuirea fructelor și a laptelui în școli și încurajează măsurile educative destinate sensibilizării față de obiceiurile alimentare sănătoase. De aceste programe beneficiază anual circa 30 de milioane de copii.

Sub deviza „Să mâncăm sănătos pentru a ne simți bine”, programul va pune mai mult accent pe metodele prin care copiii pot fi învățați să mănânce mai sănătos și pe explicarea unor noțiuni cum ar fi producția alimentară și deșeurile generate. Printre măsurile propuse se numără, de exemplu, vizita la fermă.

Alimentația deficitară

În majoritatea țărilor, consumul de fructe, legume și lapte în rândul copiilor este în scădere. Preferințele copiilor se îndreaptă către produse alimentare cu grad înalt de prelucrare.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății Englishespañolfrançais, obezitatea este în creștere în rândul copiilor europeni. În 2008, s-a estimat că 1 din 4 copii europeni cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani era supraponderal sau obez. În 2010, raportul era de 1 la 3.

În acest context, noul program va avea drept obiectiv

  • să combată mai eficient alimentația deficitară
  • să consolideze cunoștințele furnizate de programele menite să favorizeze alimentația sănătoasă
  • să contribuie la combaterea obezității.

Organizare mai simplă

În prezent, la programul de distribuire a laptelui în școli participă toate țările UE, majoritatea acestora luând parte și la programul de distribuire a fructelor (mai puțin Regatul Unit, Suedia și Finlanda). Participarea la noul program va fi, în continuare, opțională și țările UE vor avea posibilitatea de a alege alimentele pe care doresc să le distribuie.

Noul program va avea un buget de 230 de milioane de euro, față de 197 de milioane de euro pentru acest an, fără a depăși însă bugetul deja stabilit pentru distribuirea fructelor și a laptelui până în 2020.

Se speră că, prin combinarea acestor programe, școlile și autoritățile naționale vor avea mai puține sarcini administrative și organizatorice și că vor scădea costurile de distribuție.

Programul UE de încurajare a consumului de fructe în școli 

Programul UE de încurajare a consumului de lapte în școli Deutsch (de) English (en) français (fr)  

Întrebări și răspunsuri - programele de distribuire a laptelui, fructelor și legumelor în școli Englishfrançais 

Comunicat de presă - Comisia propune combinarea programelor de distribuire a laptelui în școli și de încurajare a consumului de fructe în școli

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile