Kruimelpad

EU-plan moet gezond eten op school nog meer stimuleren - 04/02/2014

Lachende scholier met appel in zijn hand, naast een stapel boeken.

De EU wil haar programma's voor gezond eten op school uitbreiden om de slechte eetgewoonten van kinderen te veranderen.

Het plan is om de twee bestaande subsidieprogramma’s voor het uitdelen van schoolmelk en schoolfruit samen te voegen en op school betere voorlichting te geven over gezond eten. Ongeveer 30 miljoen kinderen in de hele EU profiteren elk jaar van deze programma's.

De nieuwe regeling krijgt als motto mee: "Eet gezond – voel je goed". In het onderwijs moet er ook meer voorlichting worden gegeven over gezond eten en over voedselproductie en afval, bijvoorbeeld door boerderijen te bezoeken.

Het moet gezonder

In de meeste landen eten kinderen steeds minder groente en fruit, en drinken zij steeds minder melk. In plaats daarvan krijgen ze steeds meer bereide voedingsmiddelen binnen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie Englishespañolfrançais is zwaarlijvigheid onder Europese kinderen sterk in opmars. In 2008 werd het aandeel Europese kinderen tussen 6 en 9 met overgewicht of zwaarlijvigheid op 1 op 4 geraamd. In 2010 was hun aandeel al gestegen tot 1 op 3.

Het is de bedoeling met de nieuwe regeling:

  • slechte eetgewoonten om te buigen
  • meer aandacht te schenken aan voorlichting op school in het kader van programma's voor gezonde voeding
  • de strijd tegen obesitas op te voeren

Het kan efficiënter

Op dit moment doen alle EU-landen mee aan de schoolmelkregeling. De meeste doen ook mee aan de schoolfruitregeling (alleen het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Finland niet). Ook bij de nieuwe regeling mogen de EU-landen zelf beslissen of ze meedoen en wat er precies wordt uitgedeeld.

Voor de nieuwe regeling is 230 miljoen euro beschikbaar. Dat is meer dan de 197 miljoen euro voor het lopende jaar, maar blijft binnen het budget dat voor de periode tot 2020 voor schoolmelk en -fruit was uitgetrokken.

Gehoopt wordt dat de gecombineerde regeling de administratieve en organisatorische kosten voor de scholen verlaagt en de uitreiking kosteneffectiever maakt.

De schoolfruitregeling van de EU 

De schoolmelkregeling van de EU Deutsch (de) English (en) français (fr)  

Veelgestelde vragen – Regelingen voor schoolmelk, -fruit en -groente Englishfrançais 

Persbericht – EU wil schoolmelk- en schoolfruitregelingen combineren

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links