Navigációs útvonal

Könyvkupac mellett almát eszegető, mosolygó diák

A gyermekek körében tapasztalt helytelen táplálkozási szokások problémájának kezelésére az EU javítani kíván az iskolai étkeztetési programokon.

A tervek szerint az új program egyesíti a ma még külön futó iskolatej- és iskolagyümölcs-programot, és megteremti az anyagi hátteret ahhoz, hogy az iskolások – az egészséges táplálkozási szokásokat megismerve – tejhez, gyümölcsökhöz és zöldségekhez jussanak. Unió-szerte évente mintegy 30 millió gyerek részesül e programok előnyeiből.

A meglévő programokat összefogó, új kezdeményezés jelmondata: „Egészséges táplálkozás – jó közérzet”. Az új program nagyobb hangsúlyt fektet majd az oktatásra-nevelésre, mely lehetővé teszi, hogy a gyermekek kialakítsák magukban az egészségtudatos táplálkozás alapjait, és megismerjék az élelmiszer-termeléssel és az élelmiszer-pazarlással kapcsolatos legégetőbb kérdéseket. A program keretében az iskolások akár mezőgazdasági üzemekbe is ellátogathatnak majd.

Helytelen táplálkozás

A legtöbb országban egyre kevesebb zöldséget, gyümölcsöt és tejet fogyasztanak a gyermekek. Tányérjukra gyakrabban kerülnek nagymértékben feldolgozott élelmiszerek.

Az Egészségügyi Világszervezet Englishespañolfrançais felmérései szerint Európában egyre több az elhízott gyerek. 2008-ban a 6–9 éves korcsoporton belül minden negyedik, 2010-ben viszont már minden harmadik gyerek volt túlsúlyos vagy elhízott.

Ennek ellensúlyozására az új program

  • az egészségtelen táplálkozás problémájának hatékonyabb kezelésére,
  • az egészséges étrendet ismertető programok oktató-nevelő tartalmának megerősítésére, és
  • az elhízás elleni küzdelemre vállalkozik.

Egyszerűbb szervezés

Jelenleg az iskolatej-programban minden uniós tagállam részt vesz, legtöbbjük az iskolagyümölcs-programban is érintett (az Egyesült Királyság, Svédország és Finnország nem kívánt élni ez utóbbi lehetőséggel). A részvétel a jövőben is önkéntes alapon történik majd, és a tagállamok azt is megválaszthatják, hogy mely élelmiszereket kívánják eljuttatni az iskolákba.

Az új program tanévenként 230 millió euróból gazdálkodhat, ami az idei 197 millió euróhoz képest növekedést jelent, de az iskolatej- és iskolagyümölcs-programokra 2020-ig már előirányzott költségvetési kereten belül marad.

A remények szerint azáltal, hogy egyesül az eddigi két program, csökkennek a végrehajtással járó adminisztratív és szervezési terhek az iskolák és a hatóságok szempontjából, és a termékek kiszállítása is költséghatékonyabbá válik.

Uniós iskolagyümölcs-program 

Uniós iskolatej-program Deutsch (de) English (en) français (fr)  

GYIK – iskolai étkeztetés: gyümölcsök, zöldségek és tej Englishfrançais 

Sajtóközlemény – Összevontan eredményesebb lehet az iskolatej- és az iskolagyümölcs-program

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek