Navigacijski put

EU planira pojačati programe zdrave prehrane u školama - 04/02/2014

Nasmiješeni dječak drži ogrizak od jabuke pored hrpe knjiga

EU predlaže jačanje programa zdrave prehrane u školama kao odgovor na problem loše prehrane među djecom.

Novim programom objedinjuju se dva postojeća programa – Program opskrbe škola voćem i Program mlijeka u školama – u okviru kojih se financira distribucija voća i mlijeka u školama i potiče obrazovanje o zdravoj prehrani. Tim je programima godišnje obuhvaćeno oko 30 milijuna djece diljem EU-a.

Novim se programom ta dva programa objedinjuju pod sloganom „Jedi dobro – osjećaj se dobro”. Stavlja se snažniji naglasak na obrazovanje radi jačanja svijesti djece o zdravim prehrambenim navikama te kako bi im se približili problemi proizvodnje i rasipanja hrane. Pritom se mogu organizirati i posjeti poljoprivrednim gospodarstvima.

Loša prehrana

U većini zemalja djeca jedu sve manje voća i povrća i piju sve manje mlijeka. Sve se više jede visoko prerađena hrana.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije Englishespañolfrançais potvrđuju da je pretilost sve učestaliji problem među djecom. Prema procjeni iz 2008. oko jedne četvrtine europske djece u dobi od 6 do 9 godina imalo je prekomjernu tjelesnu težinu ili je bilo pretilo. Do 2010. ta se brojka povećala na jednu trećinu.

S obzirom na taj trend, novim će se programom

  • učinkovitije rješavati problem loše prehrane
  • pojačati obrazovanje u okviru programa zdrave hrane i
  • pridonijeti borbi protiv pretilosti.

Lakša organizacija

Trenutačno sve države članice sudjeluju u programu mlijeka, a većina ih sudjeluje i u programu voća (Ujedinjena Kraljevina, Švedska i Finska odlučile su da neće sudjelovati). Države članice i u novom će programu sudjelovati na dobrovoljnoj osnovi, a imat će mogućnost odabrati hranu koje žele distribuirati.

Novi će program imati proračun od 230 milijuna EUR, što je povećanje u odnosu na ovogodišnji proračun od 197 milijuna EUR, ali ne premašuje proračun koji je već određen za programe voća i mlijeka u razdoblju do 2020.

Očekuje se da će se objedinjenjem programa smanjiti administrativno i organizacijsko opterećenje škola i nacionalnih tijela povezano s provedbom programa te da će distribucija postati ekonomičnija.

Program opskrbe škola voćem 

Program mlijeka u školama Deutsch (de) English (en) français (fr)  

Najčešća pitanja – programi voća, povrća i mlijeka u školama Englishfrançais 

Priopćenje za tisak – EU predlaže objedinjavanje programa mlijeka i voća u školama

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice