Navigointipolku

Kirjapinon vieressä istuva hymyilevä koulupoika pitelee kädessään puoliksi syötyä omenaa

EU tehostaa ohjelmia, joilla tuetaan terveellistä kouluruokailua ja parannetaan lasten ruokavaliota.

Komissio on tehnyt ehdotuksen uudesta lasten terveellisiä ruokatottumuksia edistävästä ohjelmasta. Sen avulla tuetaan vihannesten, hedelmien ja maitotuotteiden jakelua kouluihin ja edistetään ravitsemustiedon jakamista lapsille. Ohjelma korvaa EU:n nykyiset erilliset koulujen hedelmä- ja maitotukiohjelmat. Niiden tuella on vuosittain jaettu maitoa ja hedelmiä noin 30 miljoonalle lapselle.

Uuden ohjelman mottona on ”Syö hyvin – voi hyvin”. Siinä painotetaan aiempaa enemmän valistusta. Lapsille halutaan jakaa tietoa paitsi terveellisestä ravinnosta myös elintarviketuotannosta ja -jätteistä. Tukea voidaan antaa esimerkiksi maatilavierailuihin.

Vähäravinteinen ruokavalio yleistyy

Useimmissa maissa lapset syövät tuoreita hedelmiä, vihanneksia ja maitotuotteita koko ajan vähemmän. Pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden osuus ruokavaliossa sen sijaan kasvaa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n Englishespañolfrançais mukaan lihavuus yleistyy nopeasti lasten keskuudessa Euroopassa. Vuonna 2008 6–9-vuotiaista lapsista oli ylipainoisia arviolta 25 %. Kaksi vuotta myöhemmin ylipainoisten osuus oli jo yli 30 %.

Uuden ohjelman tavoitteena on

  • korjata ruokailutottumuksia entistä tehokkaammin
  • tehostaa terveellistä ruokavaliota koskevaa valistusta
  • ehkäistä lihavuutta.

Toimien organisointi helpottuu

Tätä nykyä koulujen maitotukijärjestelmässä ovat mukana kaikki EU-maat ja hedelmien tukijärjestelmässä kaikki maat paitsi Suomi, Ruotsi ja Britannia. EU-maat voivat itse päättää myös uuteen ohjelmaan osallistumisesta ja valita tuotteet, joita kouluihin jaetaan.

Uuden ohjelman vuotuinen talousarvio nousee 230 miljoonaan euroon. Nykyisten ohjelmien tämänvuotiset määrärahat ovat yhteensä 197 miljoonaa euroa.

Yhdistämällä kaksi ohjelmaa yhdeksi EU pyrkii helpottamaan toimien hallinnointia ja organisointia koulujen ja viranomaisten kannalta. Tavoitteena on myös parantaa jakelun kustannustehokkuutta.

Koulujen hedelmätukijärjestelmä 

Koulujen maitotukijärjestelmä Deutsch (de) English (en) français (fr)  

Koulujen maito- ja hedelmätukijärjestelmät – Usein kysyttyä Englishfrançais 

Lehdistötiedote: EU ehdottaa koulujen maito- ja hedelmätukijärjestelmien yhdistämistä

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä