Sti

EU vil styrke sunde madordninger i skolerne - 04/02/2014

Smilende skoledrenge med æbler ved siden af en stak bøger

EU foreslår at styrke sine programmer for sund mad i skolerne for at komme dårlig ernæring blandt børn til livs.

Den nye skoleordning vil samle to eksisterende programmer – skolefrugtordningen og skolemælksordningen – som støtter uddeling af frugt og mælk i skolerne og tilskynder til undervisning om sunde spisevaner. Omkring 30 millioner børn i EU har gavn af disse programmer hvert år.

Den nye ordning vil samle de 2 ordninger under sloganet "Spis sundt – ha' det godt". Der bliver sat mere fokus på at forbedre børnenes forståelse af, hvordan man spiser sundt og øge deres viden om spørgsmål som fødevareproduktion og -spild gennem undervisningen. Det kan f.eks. omfatte besøg på gårde.

Dårlig kost

I de fleste lande indtager børn mindre og mindre frugt, grønt og mælk. Deres kost bevæger sig i stedet i retning af stærkt forarbejdede fødevarer.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen Englishespañolfrançais er fedme blandt europæiske børn stigende. I 2008 anslog man, at 1 ud af 4 europæiske børn i alderen 6 til 9 år var overvægtige eller fede. I 2010 var det tal steget til 1 ud af 3.

På denne baggrund skal den nye ordning

  • bekæmpe dårlig ernæring mere effektivt
  • forbedre undervisningen i forbindelse med programmerne for sunde spisevaner og
  • bidrage til bekæmpelsen af fedme.

Nemmere tilrettelæggelse

I øjeblikket deltager alle EU-landene i mælkeordningen og de fleste i frugtordningen (Storbritannien, Sverige og Finland har valgt ikke at være med). Det vil fortsat være frivilligt at deltage i den nye ordning, og EU-landene vil få mulighed for at vælge, hvilke fødevarer de vil uddele.

Den nye ordning har et budget på 230 mio. euro, hvilket er en stigning i forhold til dette års budget på 197 mio. euro, men det er ikke større end det budget, som allerede er afsat til frugt- og mælkeordningerne frem til 2020.

Ved at samle ordningerne håber man på at kunne mindske den administrative og organisatoriske byrde ved gennemførelsen for skolerne og de nationale myndigheder og gøre uddelingen mere omkostningseffektiv.

EU's skolefrugtordning 

EU's skolemælksordning Deutsch (de) English (en) français (fr)  

Spørgsmål og svar – skoleordninger for frugt, grøntsager og mælk Englishfrançais 

Pressemeddelelse – EU foreslår at kombinere skolemælks- og skolefrugtordninger

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links