Sökväg

Ny kampanj om hur lantbruket påverkar vår vardag - 21/10/2013

En gul skördetröska på en åker

Överallt är vi omgivna av de europeiska böndernas produkter: från maten vi äter till kläderna vi har på oss. EU har inlett en ny kampanj för att öka medvetenheten om lantbrukets betydelse för vår vardag.

Det finns cirka 12 miljoner heltidsbönder i EU och ytterligare 36 miljoner jobb som är direkt beroende av det europeiska lantbruket. Undersökningar visar emellertid att befolkningen i EU:s städer känner sig allt mer främmande för livet på landsbygden och lantbruket. Därför har EU startat en kampanj under mottot ”Vårda våra rötter”, som ska visa hur viktigt lantbruket är och hur EU:s jordbrukspolitik fungerar.

Inte bara mat

Kampanjen tar upp många saker som vi tycker om och som kommer från lantbruket i EU. Från franska ostar i ostdisken och italiensk ull i våra tröjor till nederländska tulpaner i vasen på bordet: resultatet av de europeiska böndernas arbete finns överallt. Men kampanjen visar inte bara vad lantbruket producerar utan lyfter också fram vad det har för betydelse på andra områden. Det är till exempel viktigt för ekonomin på landsbygden och skyddar miljön och naturen.

På kampanjens webbplats – Vårda våra rötter DeutschEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandspolskilietuvių kalbaromână– kan du läsa om hur EU:s jordbrukspolitik fungerar. Där finns också material för dig som vill förklara vad lantbruket går ut på och vad EU gör. Det kommer också att anordnas en rad evenemang där du kan träffa olika aktörer och ta reda på mer.

Varför talar vi om jordbrukspolitiken?

Kampanjen kommer i kölvattnet av en överenskommelse i juli om att ändra EU:s jordbrukspolitik från och med 2014. Den gemensamma jordbrukspolitiken ska se till att bönderna har en skälig levnadsstandard och att européerna får bra livsmedel till rimliga priser.

De föreslagna åtgärderna ska göra lantbruket rättvisare genom att sprida pengarna jämnare över hela EU. Det kommer också att läggas mer pengar på att hjälpa en ny generation unga bönder och göra lantbruket miljövänligare.

Vårda våra rötter DeutschEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandspolskilietuvių kalbaromână

Ett rättvisare och grönare jordbruk

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar