Navigacijska pot

Nova kampanja o pomenu kmetijstva - 21/10/2013

Rumeni kombajn na polju

Od hrane na krožnikih do oblačil v omarah – izdelki evropskih kmetov so povsod okrog nas. EU je začela novo kampanjo ozaveščanja o pomenu kmetijstva v vsakdanjem življenju.

V Evropski uniji je več kot 12 milijonov kmetov, ki se preživljajo samo s kmetijstvom, od kmetijstva je neposredno odvisnih še dodatnih 36 milijonov delovnih mest. Vendar so študije pokazale, da so prebivalci evropskih mest vedno manj povezani s podeželjem in kmetijstvom. Evropska unija želi s kampanjo „Skrbimo za naše korenine“ zaustaviti ta trend in hkrati poudariti, kako pomembno je kmetijstvo in kakšno podporo mu namenja kmetijska politika EU.

Ne le živila

Kampanja se osredotoča na številne izdelke, ki jih uporabljamo in ki so proizvod evropskega kmetijstva: od francoskih sirov do italijanske volne v oblačilih in nizozemskih tulipanov na mizah. Delo evropskih kmetov je vidno povsod. Poleg predstavitve kmetijskih izdelkov kampanja opozarja še na pomen kmetovanja za druga področja, od spodbujanja gospodarske rasti na podeželskih območjih do varstva okolja in naravne krajine v Evropi.

Spletišče kampanje – Skrbimo za naše korenine DeutschEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandspolskilietuvių kalbaromână– podrobneje razloži kmetijsko politiko EU ter ponuja posebno gradivo za kmete in učitelje, ki želijo razložiti, kaj delajo in kako jim pri tem pomaga EU. Več o evropskem kmetijstvu bodo ljudje lahko izvedeli na različnih interaktivnih dogodkih.

Zakaj govorimo o kmetijski politiki

Kampanja je nadaljevanje sporazuma, sklenjenega julija, o spremembi kmetijske politike EU z letom 2014. Skupna kmetijska politika — ali SKP – želi kmetom omogočiti dostojno preživljanje, prebivalcem Evrope pa zanesljivo preskrbo s hrano po razumnih cenah.

Spremenjena politika bo zagotovila enakomernejšo in pravičnejšo porazdelitev sredstev kmetom v vsej EU. Na voljo bodo tudi nova sredstva za pomoč mladim kmetom in ekološkemu kmetijstvu.

Skrbimo za naše korenine DeutschEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandspolskilietuvių kalbaromână

Pravičnejše in bolj ekološko kmetijstvo

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave