Navigációs útvonal

Az új figyelemfelkeltő kampány rávilágít arra, milyen fontos szerepet tölt be a mezőgazdaság mindennapi életünkben - 21/10/2013

Sárga kombájn aratás közben

Az élelmiszerektől kezdve a ruházati termékekig az európai gazdák által előállított termékek mindennapjaink alapvető részét képezik. Az Európai Bizottság új tájékoztató kampányt indított, hogy felhívja a figyelmet a mezőgazdaság fontos szerepére.

EU-szerte több mint 12 millióan foglalkoznak mezőgazdasággal teljes munkaidőben, és további 36 millió munkahely kapcsolódik közvetlenül az európai agrárágazathoz. A témával foglalkozó tanulmányok szerint azonban Európa városi lakossága számára egyre idegenebbnek tűnik a vidéki életforma és a mezőgazdaság. Az Európai Unió meg szeretné fordítani ezt a tendenciát, ezért útnak indította az „Őrizzük gyökereinket” elnevezésű kampányt, mely a mezőgazdaság és az azt támogató uniós agrárpolitika fontosságára hivatott felhívni a figyelmet.

Nemcsak az élelmiszerekről van szó

A kampány rávilágít arra, hogy temérdek árucikket az európai gazdálkodóknak köszönhetünk. A francia sajtok, az olasz pulóverek alapanyagául szolgáló gyapjú, a holland tulipán – és még sorolhatnánk tovább azokat a termékeket, amelyek mind a gazdák keze munkáját dicsérik. A kampány amellett, hogy ismerteti az agrártermékek széles választékát, reflektorfénybe állítja a mezőgazdaság más fontos vetületeit is, így például gazdaságélénkítő szerepét a vidéki térségekben, illetve környezet- és tájvédelmi jelentőségét.

A kampány weboldala („Őrizzük gyökereinket” DeutschEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandspolskilietuvių kalbaromână) részletesen ismerteti, hogyan működik a közös uniós agrárpolitika, és tananyaggal szolgál azoknak a gazdálkodóknak és tanároknak, akik a mezőgazdasággal és az uniós agrárpolitikával kapcsolatos ismereteket szeretnék továbbadni. A kampány részeként több tájékoztató rendezvényre is sor kerül majd, melyen az érdeklődők interaktív formában közelebbről megismerkedhetnek az európai mezőgazdasággal.

Mi ez a nagy felhajtás az agrárpolitika körül?

A most indított kampány hátterében egy idén júliusban kötött megállapodás áll, mely az uniós agrárpolitika 2014-től kezdődő átalakításáról szól. A közös agrárpolitika, a KAP kezdettől fogva arról hivatott gondoskodni, hogy a gazdálkodók tisztességesen megélhessenek a növénytermesztésből és az állattenyésztésből, és hogy az európaiak megfizethető áron elegendő és jó minőségű élelmiszerhez jussanak.

A szakpolitika mostani reformja azt célozza, hogy a rendelkezésre álló források egyenletesebb elosztásával EU-szerte méltányosabb feltételeket teremtsen a termelőknek. Az EU a jövőben arra is elkülönít forrásokat, hogy elősegítse a fiatal gazdálkodóknak az indulást, és ösztönözze a környezetkímélőbb gazdálkodási formák meghonosodását.

Őrizzük gyökereinket DeutschEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandspolskilietuvių kalbaromână

Méltányosabb és „zöldebb” lesz a gazdálkodás

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek