Navigacijski put

Novom kampanjom pokazuje se kako poljoprivreda utječe na naše živote - 21/10/2013

Žuti kombajn obrađuje polje

Okruženi smo proizvodima europskih poljoprivrednika – od hrane koju jedemo do odjeće koju nosimo. Nova kampanja EU-a pokrenuta je radi jačanja svijesti o važnosti poljoprivrede u svakodnevnom životu.

Širom EU-a 12 milijuna poljoprivrednika zaposleno je u punom radnom vremenu, a dodatnih 36 milijuna poslova izravno ovisi o europskoj poljoprivredi. Studije međutim pokazuju da europsko gradsko stanovništvo smatra kako je sve udaljenije od seoskog života i poljoprivrede. Da bi zaustavila taj trend te istaknula važnost poljoprivrede i uloge europskih politika u njezinu razvoju, Europska unija pokrenula je kampanju „Njegujmo korijene”.

Ne samo hrana

Kampanja je usmjerena na široki spektar proizvoda koje imamo zahvaljujući europskoj poljoprivredi. Proizvodi europskih poljoprivrednika posvuda su, od francuskih sireva u hladnjacima do talijanske vune u našim puloverima i nizozemskih tulipana na stolovima. Međutim, osim predstavljanja proizvoda, kampanjom se želi istaknuti važnost poljoprivrede u drugim područjima, od poticanja rasta u seoskim zajednicama do zaštite europskog okoliša i prirodnih krajobraza.

Na internetskoj stranici Njegujmo korijene DeutschEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandspolskilietuvių kalbaromânădostupne su pojedinosti o tome kako funkcioniraju poljoprivredne politike EU-a i posebni materijali namijenjeni poljoprivrednicima i nastavnicima koji žele dodatno objasniti njihovo djelovanje i doprinos EU-a. Različita interaktivna događanja održat će se kako bi javnost mogla saznati više o europskoj poljoprivredi.

Zašto govorimo o poljoprivrednoj politici?

Kampanja je pokrenuta nakon srpanjskog dogovora o promjenama u poljoprivrednoj politici od 2014. Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) osmišljena je kako bi se poljoprivrednicima omogućilo da žive od svojeg rada, dok europskom stanovništvu osigurava opskrbu kvalitetnom hranom po povoljnim cijenama.

Promjene u politici osmišljene su kako bi se ravnomjernijom raspodjelom novčanih sredstava u EU-u poljoprivreda učinila pravednijom. Nova sredstva financiranja bit će dostupna mlađoj generaciji poljoprivrednika i namijenjena ekološki prihvatljivijoj poljoprivredi.

„Njegujmo korijene” DeutschEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandspolskilietuvių kalbaromână

Pravednija i zelenija poljoprivreda

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice