Навигационна пътека

Нова кампания показва значението на земеделието в нашия живот - 21/10/2013

Жълт комбайн жъне в поле

От храната, която ядем, до дрехите, които носим — продуктите, създадени от европейските фермери, са навсякъде около нас. С нова кампания ще се повишава осведомеността за значението на селското стопанство в нашето ежедневие.

В ЕС има около 12 милиона земеделски стопани на пълно работно време, а около 36 милиона други работни места зависят пряко от европейското селско стопанство. Същевременно проучвания показват, че градското население в Европа се чувства все по-откъснато от живота в селските райони и земеделието. Европейският съюз иска да противодейства на тази тенденция с кампанията „Да се погрижим за корените си“, чрез която се стреми да подчертае колко важно е земеделието и как Съюзът го подкрепя със своите политики.

Не само храна

Акцент в кампанията е широкият спектър от продукти, които зависят от европейското селско стопанство. От френски сирена в нашите хладилници и италианска вълна в нашите пуловери до холандски лалета на масите ни — резултатите от труда на европейските фермери са навсякъде. Освен да се насочи вниманието към това, което земеделските стопани произвеждат, кампанията има за цел и да се подчертае значението на селското стопанство в други области като стимулиране на растежа в селските общности, опазване на околната среда и природните ландшафти на Европа и др.

Уебсайтът на кампанията — Да се погрижим за корените си DeutschEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandspolskilietuvių kalbaromână— съдържа информация за политиките на ЕС в областта на земеделието и материали за фермери и учители, които искат да обяснят повече за това, което правят, и за начините, по които помага ЕС. Ще се състоят и различни прояви, които ще дадат възможност на хората да научат повече за европейското селско стопанство.

Защо говорим за селскостопанската политика сега?

През юли бе постигнато споразумение за промени в селскостопанската политика на ЕС от 2014 г. нататък. Общата селскостопанска политика, или ОСП, има за цел да се гарантира поминъкът на земеделските стопани, като в същото време на европейците се осигурява качествена храна на разумни цени.

С промените в политиката се цели постигане на по-голяма справедливост в областта на селското стопанство чрез по-равномерно разпределяне на средствата в ЕС. Освен това ще има финансиране в помощ на новото поколение млади фермери и за повишаване на екологосъобразността на земеделието.

Да се погрижим за корените си DeutschEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandspolskilietuvių kalbaromână

По-справедливо и по-екологично селско стопанство

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки