Kruimelpad

Bescherming van bosgebieden in de EU en daarbuiten - 24/09/2013

De lentezon breekt door de ochtendnevel in het bos

Een nieuwe strategie voor milieuvriendelijk bosbeheer in de EU kan ook zorgen voor meer banen in plattelandsgebieden.

De ontbossing in de wereld schrijdt voort, maar toch is ruim 42% van de landoppervlakte van de EU bedekt door bossen. De biomassa (vooral hout) uit die bossen zorgt voor de helft van de hernieuwbare energie in de EU.

Het gaat dus om een belangrijke bron van grondstoffen, en daarom komt de EU met een nieuwe strategie voor duurzaam bosbeheer, die goed is voor het concurrentievermogen en de werkgelegenheid. Het is ook de bedoeling meer recreatiemogelijkheden te creëren en ecosystemen, de biodiversiteit en het milieu beter te beschermen.

Gezamenlijke aanpak

Daarvoor moet er een geïntegreerde aanpak komen, waarin beleidsgebieden als plattelandsontwikkeling, ondernemingen, milieu, klimaatbescherming, bio-energie en onderzoek en ontwikkeling samenkomen.

Dacian Cioloş, EU-commisaris voor plattelandsontwikkeling zei in dit verband: "Duurzaam bosbeheer zorgt voor de bescherming van de bossen, is onontbeerlijk voor de plattelandsontwikkeling en is een van de beginselen van de nieuwe strategie voor bosbeheer."

De toenemende druk op de bossen verlichten

De nieuwe strategie komt na 2 jaar van overleg en samenwerking tussen de Commissie, de nationale regeringen en belanghebbenden. De oude strategie van 1998 voldeed niet meer vanwege de toenemende commerciële en recreatiedruk op de bossen en de veranderingen op politiek, sociaal en milieugebied in de voorbije 15 jaar.

In de nieuwe strategie wordt ook rekening gehouden met de gevolgen van klimaatverandering op de kwetsbare ecosystemen van bossen. Zo hebben hogere temperaturen en droogtes in Zuid-Europa gevolgen voor boomsoorten in lage berggebieden.

De Commissie heeft ook voorstellen gedaan om de houtverwerkende en de papierindustrie efficiënter te maken. Er werken 3,5 miljoen mensen in de houtsector in de EU en de jaarlijkse omzet bedraagt bijna 500 miljard euro. Deze sector speelt dus een belangrijke rol in de inspanningen van de Commissie voor meer groei en banen.

Persbericht – nieuwe EU-strategie voor bosbouw English en

Persbericht – blauwdruk voor bosbouwindustrie in de EU English en

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links