Navigációs útvonal

Erdővédelem az EU-ban és az EU határain túl - 24/09/2013

Tavaszi erdő: a reggeli nap sugarai áthatolnak a fák nyirkos lombjain

Az EU új erdőgazdálkodási stratégiája egyfelől védeni fogja a környezetet, másfelől új munkahelyek létrejöttét hivatott elősegíteni a vidéki térségekben.

Annak ellenére, hogy világszerte egyre nagyobb méreteket ölt az erdőirtás, az EU területének több mint 42%-át erdők borítják, és az EU-ban felhasznált megújuló energia felét biomassza (lényegében fa) adja.

E fontos erőforrás védelmét szolgálja az EU új erdőgazdálkodási stratégiája, melynek homlokterében az erdők és fás területek fenntartható hasznosítása, a versenyképesség növelése és a munkahelyteremtés áll. A stratégia emellett arra irányul, hogy az uniós polgárok életminőségének javítása érdekében bővüljenek az erdőterületekhez köthető szabadidős tevékenységek, ám eközben a biológiai sokféleség, a környezet és az ökoszisztémák se szenvedjenek kárt.

Összehangolt közelítésmód

E célok megvalósítása érdekében a stratégia olyan holisztikus szemléletmód meghonosodását szorgalmazza az erdőgazdálkodás terén, amely átíveli a vidékfejlesztés, a vállalkozáspolitika, a környezetvédelem, az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a kutatás és fejlesztés, valamint a bioenergetika egymáshoz kapcsolódó területeit.

Dacian Cioloş, az EU vidékfejlesztésért felelős biztosa az új stratégia meghirdetése kapcsán a következőképpen nyilatkozott: „Az erdők védelmét biztosító, fenntartható erdőgazdálkodás a vidékfejlesztés kulcsfontosságú eleme, egyben az új erdőgazdálkodási stratégiánk egyik alapelve.”

A keresletnövekedés okozta környezeti terhelés csökkentése

Az új stratégia közzétételét két évig tartó konzultáció és együttműködés előzte meg, melynek keretében a Bizottság összehangolta a teendőket a tagállami kormányokkal és a legfőbb érdekelt felekkel. Az 1998-ban elfogadott előző uniós erdőgazdálkodási stratégia helyébe lépő új stratégiára azért van szükség, mert az utóbbi 15 évben jelentős szakpolitikai, környezeti és társadalmi változások mentek végbe, a kereskedelmi és szabadidős tevékenységek pedig egyre nagyobb mértékben terhelik az erdőterületeket.

Az új stratégia figyelembe veszi továbbá azokat a hatásokat, melyeket az éghajlatváltozás gyakorol az erdei ökoszisztémák kényes egyensúlyára. Példaként említhető, hogy Dél-Európában a hőmérséklet-emelkedés és a szárazság változásokat idéz elő az alacsonyabb tengerszint feletti magasságokban található hegyvidéki erdőtakarók összetételében.

A Bizottság a stratégián kívül vitaindító tervezetet is kiadott abból a szándékból, hogy az erdészeti iparágakat, kiváltképp a fafeldolgozó ágazatot és a papíripart nagyobb hatékonyságra ösztönözze. Az EU-szerte mintegy 3,5 millió munkavállalót foglalkoztató és összesen közel 500 milliárd euró éves üzleti forgalmat generáló erdőgazdálkodási ágazat kiemelt helyet foglal el a növekedés előmozdítására és a munkahelyteremtésre irányuló bizottsági erőfeszítésekben.

Sajtóközlemény – új uniós erdőgazdálkodási stratégia English en

Sajtóközlemény – vitaindító tervezet az EU erdészeti iparágai számára English en

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek