Navigációs útvonal

Méltányosabb és „zöldebb” lesz a gazdálkodás - 04/07/2013

Búza © iStockphoto

Megállapodás született az uniós agrárpolitika reformjáról. 2014-től a fenntartható gazdálkodáson lesz a hangsúly, a kezdő gazdálkodók több támogatást fognak kapni, a pénzforrások pedig egyenletesebben lesznek elosztva a tagállamok között.

Az EU mezőgazdasági politikája, az ún. közös agrárpolitika azt hivatott biztosítani, hogy a gazdálkodók tisztességesen meg tudjanak élni a földművelésből és az állattenyésztésből, az európai polgárok pedig – megfizethető áron – elegendő és jó minőségű élelmiszerhez jussanak.

Az agrárpolitika keretében az EU:

  • jövedelemtámogatást nyújt a gazdálkodóknak, feltéve hogy a kedvezményezettek teljesítik a szigorú élelmiszer-biztonsági, környezetvédelmi, valamint állat-egészségügyi és állatjóléti előírásokat (ez teszi ki az uniós agrárbüdzsé 70%-át);
  • piaci stabilizációs intézkedéseket hoz akkor, amikor rossz időjárás vagy járvány miatt termeléskiesés következik be (az uniós agrárkassza 10%-a ezt a célt szolgálja);
  • támogatja a mezőgazdasági üzemek korszerűsítését és versenyképesebbé tételét (az EU az uniós agrárfinanszírozás 20%-át fordítja erre, mely összeget a tagállamok saját forrásból kiegészítik).

A megállapodás eredményeképpen 2014-től változni fog a szabályok egy része. Például a farmereknek a jövedelemtámogatásért cserébe fenntartható, a talajminőség és a biológiai sokféleség megőrzését, a termények diverzifikálását és egészséges legelők kialakítását célzó gazdálkodásra kell áttérniük.

A reform eredményeképpen méltányosabb lesz a pénzforrások elosztása is: 2019-től mindegyik tagország az EU-átlag legalább 75%-ának megfelelő uniós agrártámogatásban fog részesülni.

A politikusok megállapodtak arról is, hogy a fiatal gazdálkodók a jövőben több segítséget kapnak majd. Növelni kell a fiatalok arányát a mezőgazdaságban, hiszen az európai farmerek 30%-a, vagyis 4,5 millió gazdálkodó 65 évnél idősebb, és csak 6%-uk fiatalabb 35 évnél.

Az eddigi segítség mellett a kezdő farmerek az indulást követő első öt évben plusz 25%-os jövedelemtámogatásban fognak részesülni.

A reformintézkedések eredményeképpen erősödni fog a gazdálkodók tárgyalási pozíciója is bizonyos szektorokban, hiszen a farmereket képviselő szervezetek értékesítési megállapodásokat köthetnek majd a nevükben.

Az új szabályok 2014 januárjában lépnek hatályba. Néhány nyitott kérdésről a 2014–2020 közötti uniós költségvetés tárgyalásakor születik majd döntés.

Az EU-ban mintegy 12 millióan foglalkoznak földműveléssel vagy állattenyésztéssel fő tevékenységként. A mezőgazdaság és az agrár-élelmiszeripar együttesen az uniós GDP 6%-át termeli meg, és 46 millió munkavállalót foglalkoztat.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek