Sti

Mere retfærdigt og grønt landbrug - 04/07/2013

Hvede © iStockphoto

Aftale i hus om ændringer af EU's landbrugspolitik fra 2014 – støtte til bæredygtigt landbrug, mere hjælp til nye landmænd og en mere retfærdig fordeling af midlerne mellem EU-landene.

EU's landbrugspolitik, også kaldet den fælles landbrugspolitik, skal sikre landmændene en rimelig levestandard og sørge for, at europæerne har nok at spise – til rimelige priser.

Politikken:

  • giver landmændene indkomststøtte – hvis de lever op til strenge regler om fødevaresikkerhed, miljøbeskyttelse og deres dyrs sundhed og velfærd (det udgør 70 % af EU's budget til landbrug)
  • stabiliserer markedet, når landbruget rammes af dårligt vejr eller sygdomme (omkring 10 % af landbrugsudgifterne)
  • finansierer modernisering af landbrug for at gøre dem mere konkurrencedygtige (20 % af EU's landbrugsudgifter, som suppleres af penge fra de enkelte lande).

Nogle af reglerne ændres fra og med januar 2014 som følge af aftalen. Eksempelvis skal landmændene indføre bæredygtige metoder til beskyttelse af jordbundskvaliteten, biodiversiteten, afgrødediversificering og sunde græsarealer.

Reformen vil desuden gøre fordelingen af støtte retfærdigere: intet EU-land skal modtage under 75 % af EU-gennemsnittet i 2019.

Politikerne har desuden aftalt ændringer, som gør det lettere for unge landmænd at komme i gang. I dag er 30 % af de 12 millioner landmænd i Europa over 65, mens kun 6 % er under 35.

Ud over de nuværende tilskud vil nye landmænd få 25 % i indkomststøtte i de første fem år.

Nye regler vil også styrke landmændenes forhandlingsposition i visse sektorer ved at give erhvervsorganisationer mulighed for at indgå salgsaftaler på deres vegne.

De nye regler træder i kraft i 2014. Nogle af de sidste ting vil blive forhandlet på plads som led i forhandlingerne om EU's almindelige budget for 2014-2020.

Der er omkring 12 millioner fuldtidslandmænd i EU. Tilsammen tegner landbruget og landbrugsfødevaresektoren sig for 6 % af EU's bnp og 46 millioner job.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links