Sökväg

Bättre märkning av mat – för konsumentens bästa - 11/03/2013

Ko med öronmärken © EU

Kommissionen vill skydda konsumenterna och se till att förpackad mat som säljs i EU är korrekt märkt, så att du verkligen får det som står på paketet.

EU:s regler för säkra livsmedel och konsumentskydd är tydliga: konsumenterna måste få veta vad de köper och alla ingredienser måste anges på förpackningen.

När man hittade hästkött i produkter som enligt märkningen skulle innehålla nötkött blev det tydligt att detta grundläggande krav inte följs överallt. Hästkött får säljas i EU men måste anges på förpackningen, precis som alla andra ingredienser.

EU-länderna ser nu till att alla felmärkta produkter tas bort från hyllorna.

De brittiska myndigheterna informerade kommissionen om problemet den 8 februari. En varning gick ut till alla EU-länder genom varningssystemet för livsmedel och foder English . När länderna började ta prover visade det sig att en mängd olika köttprodukter innehöll hästkött.

Vad gör EU nu?

Kommissionen har tagit fram en EU-plan för att samordna ländernas provtagningar. Under en månad ska de kontrollera om köttprodukter innehåller hästkött (som inte angetts på förpackningen) och om det finns hästkött som innehåller det smärtstillande medlet fenylbutazon. Hästar som har behandlats med fenylbutazon får inte användas till mat.

Den 15 februari godkände EU-länderna planen. Vid behov kan provtagningarna pågå ytterligare en månad.

Vad tänker EU göra i framtiden?

Från den 13 december 2014 måste märkningen ange fårn vilket djurslag tillsatt protein i köttprodukter kommer.

Kommissionen håller också på att ta fram förslag om

  • enhetligare påföljder vid eventuella bedrägerier i leveranskedjan
  • ursprungsmärkning för fler typer av livsmedel och för allt kött. För närvarande krävs det för bl.a. nötkött, ägg, frukt och honung.

Bättre märkning är inte ett sätt att se till att maten i butikerna är säker. Enligt lagen får man bara sälja säker mat.

Men med bättre märkning kan konsumenterna göra medvetna val och få reda på hur de ska använda produkten på ett säkert sätt.

Läs mer om EU och säkra livsmedel

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar