Navigacijska pot

Krava z oznakama v uhljih © EU

Komisija si prizadeva zaščititi potrošnike in zagotoviti ustreznost pakiranih živil, ki se prodajajo v EU – potrošnik mora dobiti to, kar je navedeno na embalaži.

Pravila na področju varnosti hrane in varstva potrošnikov v EU so jasna: potrošniki morajo biti obveščeni o tem, kaj kupujejo, vse sestavine pa morajo biti navedene na embalaži.

Potem ko so v izdelkih, ki so bili označeni kot goveji, odkrili konjsko meso, se je pokazalo, da se teh temeljnih pravil ne spoštuje. Konjsko meso se v EU lahko prodaja, vendar mora biti navedeno na embalaži, kot vse druge sestavine.

Države članice so sprejele vse potrebne ukrepe za umik spornih izdelkov iz prodaje.

Komisija je za afero prvič izvedela 8. februarja, ko so jo o tem obvestile oblasti Združenega kraljestva. Zato je vsem državam članicam EU prek informacijske mreže za varnost hrane English poslala opozorilo. Ko so države začele s preverjanjem, so odkrile številne mesne izdelke, ki jim je bilo dodano konjsko meso.

Ukrepi EU

Komisija je pripravila načrt EU za usklajevanje programa, v okviru katerega bodo mesec dni testirali vzorce izdelkov ter iskali neoznačeno konjsko meso in konjsko meso, ki vsebuje zdravilo fenilbutazon. Dajanje tega zdravila živalim, ki so namenjene prehrani ljudi, je nezakonito.

Države članice so 15. februarja potrdile načrt in sprejele tudi možnost podaljšanja izvajanja vzorčenja za dodaten mesec.

Kako bo EU ukrepala v prihodnje

Nova pravila EU bodo od 13. decembra 2014 zahtevala navedbo oznake, iz katere bo razvidno, ali so beljakovine, dodane mesnim proizvodom, pridobljene iz iste vrste živali.

Komisija bo kmalu predstavila predloge o:

  • boljšem usklajevanja kazni v primeru goljufij v dobavni verigi,
  • razširitvi pravil EU o izvoru živil na več vrst živil (denimo jajca, med in goveje meso iz držav, ki niso članice EU) in vse vrste mesa.

Boljše označevanje sicer še ne zagotavlja, da so živila v prodaji varna. Po predpisih lahko proizvajalci in trgovci prodajajo samo varno hrano.

Boljše označevanje živil omogoča potrošnikom boljšo obveščenost pri izbiri živil in varni uporabi.

Več o pravilih EU glede varnosti hrane danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave