Kruimelpad

Betere etikettering van voedingsmiddelen - beter geïnformeerde consumenten - 11/03/2013

Koe met oormerk in beide oren © EU

De Commissie zet zich in voor consumentenbescherming en veilig voorverpakt voedsel in de EU. Wat er op het etiket staat, moet kloppen.

De EU-regels voor voedselveiligheid en consumentenbescherming zijn duidelijk: consumenten moeten weten wat zij kopen, alle ingrediënten moeten op het etiket staan.

Toen er paardenvlees werd ontdekt in gerechten die volgens het etiket rundvlees bevatten, werd duidelijke dat producenten zich niet altijd aan de regels houden. Paardenvlees mag verkocht worden in de EU, maar het moet net als alle overige ingrediënten op het etiket vermeld worden.

De EU-landen hebben alle verkeerd geëtiketteerde producten uit de schappen laten halen.

De Commissie is op 8 februari door de Britse autoriteiten op de hoogte gesteld van het probleem. Er is toen een waarschuwing naar alle EU-landen gestuurd via het informatienetwerk voor voedselveiligheid English . Toen ook de andere landen producten begonnen te testen, bleek dat er meer producten waren die paardenvlees bevatten zonder dat dit op het etiket stond.

Wat doet de EU nu?

De Commissie heeft een EU-plan opgesteld om een maand lang producten te testen op paardenvlees en op paardenvlees dat de pijnstiller fenylbutazon bevat. Fenylbutazon mag niet toegediend worden aan dieren die voor menselijk consumptie bestemd zijn.

op 15 februari hebben de regeringen van de EU-landen het plan goedgekeurd, met de mogelijkheid het testen een maand te verlengen.

Wat gaat de EU in de toekomst doen?

Vanaf 13 december 2014 moet volgens de EU-regels ook op etiketten vermeld worden of eiwitten die zijn toegevoegd aan vleesproducten afkomstig zijn van hetzelfde soort dier.

De Commissie werk ook aan voorstellen voor:

  • betere afstemming van straffen op fraude in de toeleveringsketen
  • uitbreiding van de EU-regels voor de oorsprong van voedingsmiddelen tot meer soorten en alle vleessoorten.

Betere etikettering is niet een manier om ervoor te zorgen dat ons voedsel veilig is. Volgens de wet mogen producenten en winkels alleen veilig voedsel verkopen.

Door betere etikettering kunnen consumenten geïnformeerde keuzes maken over welk eten zij kopen en hoe zij dat veilig gebruiken.

Meer over de regels voor voedselveiligheid in de EU

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links