Navigációs útvonal

Szarvasmarha füljelzővel © EU

A Bizottság fellép a fogyasztók védelme érdekében: garantálni kívánja, hogy az EU-ban értékesített csomagolt hústermékek biztosan a címkén feltüntetett összetevőket tartalmazzák.

Az uniós élelmiszer-biztonsági és fogyasztóvédelmi szabályok világosan kimondják: tájékoztatni kell a fogyasztókat a megvételre kínált termékekről, és a csomagoláson elhelyezett címkén a termék összes összetevőjét fel kell tüntetni.

A címkéjük szerint marhahúsból készült, ám valójában lóhúst tartalmazó termékekkel kapcsolatban nemrég kirobbant botrány rávilágított arra, hogy ezt az alapszabályt egyes piaci szereplők semmibe vették. A lóhús értékesítése ugyan megengedett az EU-ban, de – minden más összetevőhöz hasonlóan – a lóhúst is fel kell tüntetni a címkén.

A tagállamok intézkedéseket hoztak annak érdekében, hogy a hamisan címkézett áruk lekerüljenek az élelmiszerüzletek polcairól.

A Bizottság, miután a brit hatóságoktól február 8-án értesült a problémáról, minden EU-országot riasztott az élelmiszer-biztonsági információs hálózaton English keresztül. Az azóta elvégzett vizsgálatok eredménye rámutatott, hogy számos hústermék tartalmaz lóhúst anélkül, hogy a gyártó azt feltüntette volna a címkén.

Mit tesz az EU az ügy megoldásáért?

A Bizottság uniós szintű tervet készített, mely alapján a tagállamok egy hónapig tartó tesztsorozatot végeznek a nem címkézett lóhús, illetve a fájdalomcsillapítóként használt fenilbutazont tartalmazó lóhús kimutatására. Ez utóbbi vizsgálatokra azért van szükség, mert az emberi fogyasztásra szánt állatoknak tilos fenilbutazont adni.

Február 15-én a tagállamok kormányai elfogadták a tervet, és megegyeztek, hogy azt szükség esetén további egy hónappal meghosszabbítják.

Tervezett intézkedések

2014. február 13-ától az uniós szabályok szerint azt is jelezni kell a hústermékek címkéjén, hogy a hozzáadott fehérjék ugyanolyan állatfajtából származnak-e.

A Bizottság hamarosan javaslatokat fog benyújtani azért, hogy

  • jobban összehangolja az élelmiszer-ellátási láncot érintő csalások esetén alkalmazandó szankciókat;
  • az élelmiszerek eredetére vonatkozó (jelenleg az EU-n kívüli országokból származó tojásokra, mézre és marhahúsra alkalmazandó) uniós szabályokat további élelmiszer-fajtákra és minden hústermékre kiterjessze.

A címkézési előírások szigorítása nem a forgalomba hozott élelmiszerek biztonságának szavatolását szolgálja. A hatályos jogszabályok értelmében ugyanis a gyártók és kereskedők csakis biztonságos élelmiszert kínálhatnak eladásra.

Az élelmiszerek címkézése lehetővé teszi a fogyasztóknak, hogy megfelelő információk birtokában vásároljanak élelmiszert, és tájékozódjanak az általuk megvásárolt termék biztonságos felhasználásáról.

További információk az EU élelmiszer-biztonsági szabályairól danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek