Διαδρομή πλοήγησης

Αγελάδα με δύο ενώτια © EU

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών και τη διασφάλιση της αρτιότητας των συσκευασμένων τροφίμων που πωλούνται στην ΕΕ. Αυτό που αγοράζετε πρέπει να είναι αυτό που βλέπετε στην ετικέτα.

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών είναι ξεκάθαροι: οι καταναλωτές πρέπει να ενημερώνονται για το τι αγοράζουν, ενώ όλα τα συστατικά των τροφίμων πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα συσκευασίας.

Η αποκάλυψη ότι προϊόντα που στην ετικέτα έφεραν ως συστατικό το βοδινό κρέας, ενώ στην πραγματικότητα περιείχαν κρέας αλόγου, δείχνει ότι οι παραπάνω θεμελιώδεις κανόνες δεν έγιναν σεβαστοί απ' όλους. Το αλογίσιο κρέας επιτρέπεται να πωλείται στην ΕΕ, αλλά πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα όπως κάθε άλλο συστατικό τροφίμων.

Τα κράτη μέλη καταβάλλουν προσπάθειες ώστε όλα τα τρόφιμα με ελλιπή σήμανση να αποσυρθούν από τα ράφια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώθηκε για πρώτη φορά σχετικά με το πρόβλημα από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου στις 8 Φεβρουαρίου. Ακολούθησε η έκδοση προειδοποίησης προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ μέσω του δικτύου πληροφόρησης για την ασφάλεια των τροφίμων English . Κατά τη διενέργεια των ελέγχων, τα κράτη μέλη εντόπισαν μεγάλη ποικιλία προϊόντων κρέατος που είχαν νοθευτεί με κρέας αλόγου.

Τι μέτρα λαμβάνει τώρα η ΕΕ;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε σχέδιο για τον συντονισμό της εφαρμογής ενός προγράμματος ελέγχου, διάρκειας ενός μηνός, με σκοπό τον εντοπισμό προϊόντων με κρέας αλόγου που δεν αναγράφεται στην ετικέτα, καθώς και την ανίχνευση αλογίσιου κρέατος που περιέχει το αναλγητικό "φαινυλοβoυταζόνη". Η χορήγηση της ουσίας αυτής σε ζώα που προορίζονται για τροφή από τον άνθρωπο είναι παράνομη.

Στις 15 Φεβρουαρίου, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών ενέκριναν το σχέδιο αυτό – με δυνατότητα παράτασης των ελέγχων για έναν επιπλέον μήνα.

Τι μέτρα θα λάβει η ΕΕ στο μέλλον;

Από τις 13 Δεκεμβρίου 2014, οι ευρωπαϊκοί κανόνες θα απαιτούν να αναφέρεται στις ετικέτες των τροφίμων κατά πόσον οι πρωτεΐνες που έχουν προστεθεί σε προϊόντα κρέατος προέρχονται από το ίδιο είδος ζώου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται επίσης να υποβάλει προτάσεις για τα εξής:

  • μεγαλύτερη εναρμόνιση των κυρώσεων για απάτες που αφορούν την τροφική αλυσίδα
  • επέκταση των ευρωπαϊκών κανόνων που διέπουν την προέλευση των τροφίμων, ώστε να καλύπτουν περισσότερα είδη τροφίμων (π.χ. πέρα από τα αυγά, το μέλι και το βοδινό κρέας που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ) και όλα τα είδη κρέατος.

Η καλύτερη σήμανση των τροφίμων δεν κατοχυρώνει από μόνη της ότι τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ασφαλή, δεδομένου ότι οι παραγωγοί και οι λιανοπωλητές υποχρεούνται από τη νομοθεσία να πωλούν μόνον ασφαλή τρόφιμα.

Επιτρέπει όμως στους καταναλωτές να κάνουν τις επιλογές τους με βάση την καλύτερη ενημέρωση για το τι τρόφιμα αγοράζουν και πώς να τα χρησιμοποιούν με ασφάλεια.

Περισσότερα για τους ευρωπαϊκούς κανόνες ασφάλειας των τροφίμων

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι