Навигационна пътека

Крава с ушна марка на всяко ухо © ЕС

Комисията работи за защитата на потребителите и гарантиране на качеството на продаваната в ЕС пакетирана храна – трябва да получите точно това, което е написано на етикета.

Правилата на ЕС за безопасност на храните и защита на потребителите са ясни: потребителите трябва да бъдат информирани какво купуват и всички съставки трябва да бъдат посочени на етикета, поставен на опаковката.

Откритието, че конско месо е попаднало в продукти, на чиито етикети пише, че съдържат говеждо, показва, че това основно изискване не се спазва от всички. В ЕС може да се продава конско месо, но то просто трябва да е посочено на етикета, както всички други съставки.

Страните членки полагат усилия да гарантират, че всички продукти, чиито етикети не отговарят на истината, са изтеглени от продажба.

Комисията бе информирана за проблема от британските власти на 8 февруари. Чрез мрежата за информация относно безопасността на храните English бе подаден сигнал до всички страни от ЕС. При започналите след това проверки бяха открити множество месни продукти, съдържащи конско месо.

Какво прави ЕС в момента?

Комисията разработи план на равнище ЕС за координиране на едномесечна програма за тестване на продукти за необявено съдържание на конско месо и за конско месо, съдържащо обезболяващия медикамент фенилбутазон. Незаконно е да се дава този медикамент на животни, чието месо е предназначено за консумация от хора.

На 15 февруари националните правителства одобриха плана, като е предвидена възможност проверките да продължат още един месец.

Какво ще направи ЕС в бъдеще?

От 13 декември 2014 г. правилата на ЕС ще изискват също така на етикетите да се посочва дали добавените към месни продукти протеини са от същия животински вид.

Комисията ще направи предложения за:

  • подобряване на хармонизацията на санкциите при измама в хранителната верига
  • разширяване на обхвата на правилата на ЕС чрез включване на още видове храни (освен яйца, мед и говеждо от страни извън ЕС) и на всички видове месо.

По-доброто етикетиране не е средство да се гарантира, че храните на пазара са безопасни. Според закона производителите и търговците на дребно могат да продават само безопасни храни.

По-доброто етикетиране просто позволява на потребителите да направят информиран избор каква храна да купят и как да я използват по безопасен начин.

Още за правилата на ЕС за безопасност на храните danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки