Navigacijska pot

Ekološka pridelava in predelava – posvetovanje o pravilih EU - 16/01/2013

Ekološki logotip: 12 belih zvezdic v obliki lista na zelenem ozadju © EU

Začenja se javno posvetovanje o tem, kako spodbuditi ekološko pridelavo v Evropi.

Evropska komisija želi s strožjimi pravili EU glede ekološko pridelanih živil in pijač povečati zaupanje potrošnikov in opozoriti na ekološke kmetovalce v Evropi ter na njihovo skrb za zemljo, biotsko raznovrstnost in visoke standarde skrbi za živali.

Trenutno ima ekološko oznako približno 2 % živil, ki jih kupijo potrošniki EU, med ekološke pa se uvršča 200 000 kmetij (2 % vseh kmetij).

Evropska komisija zdaj preučuje, kako izboljšati pravila glede ekološke pridelave in še povečati povpraševanje po ekoloških izdelkih. S posvetovanjem želi spoznati mnenje javnosti v zvezi z naslednjimi vprašanji:

  • poenostavitev pravil, ne da bi pri tem znižali standarde,
  • skrb, da gensko spremenjeni organizmi, ki so sicer prepovedani, ne zaidejo v ekološko prehrambno verigo,
  • uveljavljanje ekoloških izdelkov z označevanjem (zlasti z obvezno uporabo evropskega logotipa na vseh ekološko pridelanih izdelkih iz EU),
  • zaostritev nadzora in preprečevanje goljufij,
  • odprava pomanjkljivosti v sedanjih pravilih glede uvoza.

Spletno posvetovanje bo trajalo do 10. aprila 2013. Komisija bo mnenje javnosti upoštevala pri odločanju o prihodnjih ukrepih. Predloge za spremembo pravil bo predvidoma pripravila konec leta 2013.

Po sedanjih pravilih imajo lahko živila oznako ekološka, če je ekoloških vsaj 95 % njihovih kmetijskih sestavin. Ekološko kmetijstvo poudarja skrb za okolje in dobrobit živali. Kmetovalci se morajo odreči uporabi, ali jo drastično zmanjšati, sintetičnih kemikalij, denimo gnojil, pesticidov, dodatkov in zdravil.

Oznaka ekološki pri uvoženih izdelkih je priznana, če pravila ekološke pridelave in certifikacije v državah izvoznicah veljajo za enakovredna standardom EU.

Pridelovalci in predelovalci, ki uporabljajo ekološki logotip EU, mu morajo dodati referenčno številko organa za certificiranje in ime zadnjega pridelovalca, predelovalca ali distributerja v oskrbni verigi izdelka. Poleg logotipa EU se lahko uporabljajo tudi nacionalne ekološke oznake.

Več o ekološki pridelavi v EU

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave