Navigációs útvonal

Ökológiai logó: zöld alapon falevelet formáló 12 fehér csillag © EU

Ön szerint hogyan lehet a legjobban ösztönözni a biogazdálkodást Európában? Mondja el véleményét!

EU-szerte szigorú uniós szabályok vonatkoznak a bioélelmiszerekre, ami azt hivatott szolgálni, hogy a fogyasztók bizalommal vásárolják ezeket a termékeket. A szabályozás elő kívánja segíteni az európai biogazdaságok térnyerését, mivel azok munkájuk során gondot viselnek a környezetre, megőrzik a biológiai sokféleséget és kíméletesen bánnak az állatokkal.

Jelenleg az Unióban vásárolt élelmiszereknek mintegy 2%-a rendelkezik ökológiai tanúsítással, és 200 ezer gazdaság (az összes termelőüzemnek a 2%-a) folytat biogazdálkodást.

A Bizottság most azt tanulmányozza, miképp lehetne tovább javítani a biogazdálkodásra vonatkozó uniós előírásokat, és hogyan lehetne még jobban fellendíteni a keresletet. A folyamat részeként szeretnénk az Ön véleményét is kikérni a következőkről:

  • hogyan lehetne egyszerűsíteni a szabályokat úgy, hogy ez ne menjen az előírások színvonalának rovására;
  • hogyan lehet gondoskodni arról, hogy – a szabályok által tiltott – géntechnológiával módosított szervezetek véletlenül se kerüljenek be a bio-élelmiszerláncba;
  • népszerűsíti-e az ökotermékeket a címkézés (különösen az európai logó, melyet immár minden olyan bioterméken fel kell tüntetni, amelyet az EU-ban állítottak elő);
  • szükség van-e a csalások megelőzését szolgáló ellenőrzések szigorítására;
  • hogyan lehet orvosolni a hatályos behozatali szabályok hiányosságait.

Az online konzultáció 2013. április 10-ig tart. A Bizottság a beérkezett válaszok és észrevételek birtokában hozza majd meg a döntést arról, milyen lépéseket érdemes tennie a következőkben. A Bizottság 2013 végén tervezi előterjeszteni a szabályozás módosítására irányuló javaslatait.

Jelenleg az élelmiszereket csak akkor lehet biotermékként forgalmazni, ha azok mezőgazdasági eredetű összetevői legalább 95%-ban biogazdálkodásból származnak. Az ökológiai termelés előtérbe helyezi a környezetvédelmet és az állatjólétet. A gazdálkodóknak ahhoz, hogy tevékenységük ökológiai termelésnek minősüljön, kerülniük vagy drasztikusan csökkenteniük kell a szintetikus vegyszerek, például a műtrágyák, rovarirtók, adalékanyagok és gyógyászati készítmények használatát.

Azok az importált élelmiszerek, melyeket a származási országban biotermékként forgalmaznak, csak akkor minősíthetők az Unióban biotermékeknek, ha a termelő ország biogazdálkodásra vonatkozó szabályait és tanúsító szerveit az EU a saját normáival egyenértékűnek, illetve saját normáinak megfelelőnek ismeri el.

Az uniós ökológiai logón a gyártóknak fel kell tüntetniük a tanúsítást végző szerv nyilvántartási számát és a bioélelmiszer előállításának utolsó láncszemét jelentő termelő, gyártó, feldolgozó vagy forgalmazó nevét is. Az uniós logó kiegészítéseképpen nemzeti tanúsítási rendszerek védjegyeit is el lehet helyezni a terméken.

Biogazdálkodás az EU-ban – bővebben

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek