Sti

Økologiske føde- og drikkevarer – høring om EU's regler - 16/01/2013

Økomærket: 12 hvide stjerner, som former et blad på grøn baggrund © EU

Vi har brug for din mening om, hvordan vi bedst fremmer økologisk produktion i Europa.

Stramme EU-regler om økologiske føde- og drikkevarer skal styrke forbrugernes tillid og fremme Europas økologiske landmænd og deres omsorg for jorden, biodiversiteten og høje standarder for dyrebeskyttelse.

I øjeblikket er omkring 2 % af de fødevarer, der sælges til EU's forbrugere, certificeret som økologiske, og 200 000 bedrifter (2 % af det samlede antal) betegnes som økologiske.

Kommissionen ser nu på, hvordan den kan forbedre EU's regler om økologi og øge efterspørgslen på økologiske varer endnu mere. I den forbindelse vil vi gerne høre din mening om:

  • forenkling af reglerne – uden at standarderne udvandes
  • sikring af, at genetisk modificerede organismer (GMO'er) – som ifølge reglerne er forbudte – ikke utilsigtet bliver en del af den økologiske fødevarekæde
  • markedsføring af økologiske varer ved hjælp af mærkningsregler (særlig den obligatoriske brug af det europæiske logo på alle økologiske varer produceret i EU)
  • stramning af kontroller for at forhindre svindel
  • afhjælpning af manglerne i de gældende importregler.

Onlinehøringen varer indtil den 10. april 2013. Vi vil tage højde for dine kommentarer, når vi afgør, hvilke skridt der efterfølgende skal tages. Kommissionen planlæger at fremlægge forslag til, hvordan reglerne kan ændres, omkring slutningen af 2013.

I øjeblikket må fødevarer kun betegnes som økologiske, hvis mindst 95 % af landbrugsingredienserne er økologiske. Økologisk landbrug sætter fokus på beskyttelse af miljøet og dyrevelfærd. Landmændene skal undgå eller skære kraftigt ned på brugen af syntetiske kemikalier som gødning, pesticider, tilsætningsstoffer og lægemidler.

Importerede fødevarer kan kun anerkendes som økologiske, hvis reglerne for økologisk landbrug og certificeringsmyndighederne i det eksporterede land svarer til EU's standarder.

Når producenter anvender EU's økomærke, skal de også angive referencenummeret på certificeringsmyndigheden og navnet på den producent, forarbejder eller forhandler, der sidst har behandlet produktet. Det er tilladt at anvende nationale økomærker sammen med EU-mærket.

Mere om økologisk landbrug i EU

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links