Sökväg

Du kan lita på EU:s ekomärkning - 04/07/2012

EU:s ekomärkning: 12 vita stjärnor i form av ett löv mot en grön bakgrund© EU

Om du ser EU-lövet på en förpackning kan du vara säker på att det du äter eller dricker verkligen är ekologiskt.

Från och med den 1 juli måste lövsymbolen finnas på alla förpackade ekologiska matvaror som producerats i EU.

Symbolen innebär att livsmedelstillverkarna – och jordbrukarna de fick råvarorna från – har uppfyllt stränga EU-regler för ekologisk mat och dryck.

Reglerna – och ekomärkningen – ska uppmärksamma EU:s ekologiska bönder och deras omsorg om marken, den biologiska mångfalden och djuren.

Marknaden för ekologiska livsmedel har vuxit på senare år. Cirka 2 procent av maten som vi köper i EU är ekologisk. Drygt 200 000 gårdar i EU är ekologiska.

Andra krav

För att få använda EU:s ekomärkning måste tillverkarna också märka produkten med kontrollorganets kodnummer och namnet på den producent eller distributör som senast hanterade varan. Nationella ekomärkningar får användas parallellt med EU:s märkning.

Det är ännu så länge frivilligt att använda logotypen på importvaror och varor som inte är förpackade. Andra länders kontrollorgan och regler för ekologiska produkter måste godkännas som jämförbara med EU-standarden innan ekologiska varor får importeras till EU.

Vad händer nu?

Kommissionen undersöker just nu om det går att göra EU:s regler om ekologiska varor ännu bättre.

I februari kom EU och USA överens om att erkänna varandras ekologiska varor. Överenskommelsen förenklar pappersarbetet för exportörerna.

Den 1 augusti träder nya regler om ekologiskt vin i kraft.

Det ekologiska jordbruket respekterar miljön och djurens välbefinnande. Bönderna ska undvika eller skära ner sin användning av syntetiska kemikalier, t.ex. gödningsmedel, bekämpningsmedel, tillsatser och läkemedel.

En matvara får bara kallas ekologisk om minst 95 % av jordbruksråvarorna i den är ekologiska. Det är förbjudet att använda genetiskt modifierade organismer och produkter som tillverkats från sådana organismer.

Läs mer om ekologiskt jordbruk i EU

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar