Navigacijska pot

Ekološki logotip EU – vreden zaupanja - 04/07/2012

Ekološki logotip: 12 belih zvezd v obliki lista na zeleni podlagi © EU

Kadar na embalaži zagledate logotip EU „evrolist“, ste lahko prepričani, da kupujete ekološki prehrambeni izdelek.

Po dveletnem prehodnem obdobju, ki se je izteklo 1. julija, je logotip (prikazan na sliki) sedaj obvezen na vseh pakiranih ekoloških prehrambenih izdelkih v EU.

Logotip pomeni, da proizvajalci živil in kmetje, pri katerih so dobili surovine, izpolnjujejo stroge predpise EU, ki urejajo ekološke prehrambene proizvode.

Predpisi (in logotip) spodbujajo razvoj ekoloških kmetij v EU, njihovo skrb za okolje, biotsko raznovrstnost in zaščito živali.

Tržni delež ekološko pridelanih živil v zadnjih letih raste. Približno 2 % kupljenih živil v EU je ekološkega izvora in okoli 200 000 kmetij v Uniji ima oznako ekološke kmetije.

Druge zahteve

Predelovalci morajo pri uporabi ekološkega logotipa na oznaki navesti še referenčno številko organizacije za kontrolo in certificiranje in imena pridelovalca in predelovalca kmetijskih pridelkov oziroma živil ter prodajalca, ki je zadnji ravnal s proizvodom. Poleg logotipa EU je še vedno dovoljena uporaba nacionalnih ekoloških oznak.

Uporaba logotipa na nepakiranih proizvodih je še naprej neobvezna. Pred uvozom ekoloških živil iz države zunaj EU morajo biti predpisi o ekoloških živilih v tej državah in organi za kontrolo in certificiranje priznani kot enakovredni standardom EU .

Kaj sledi

Nova pravila glede ekološkega vina bodo začela veljati 1. avgusta. Februarja je EU podpisala sporazum z ZDA o vzajemnem priznavanju ekoloških proizvodov, ki bo zmanjšal birokracijo za izvoznike.

Komisija trenutno preučuje možnosti za nadaljnje izboljšanje predpisov EU o ekoloških živilih.

Ekološko kmetovanje poudarja pomen varovanja okolja in dobrega počutja živali. Kmetje se morajo odreči uporabi sintetičnih kemikalij (ali pa njihovo uporabo močno zmanjšati), kot so gnojila, pesticidi, dodatki in zdravila.

Živilo je ekološko, če je vsaj 95 % njegovih sestavin ekološkega izvora. Raba gensko spremenjenih organizmov in proizvodov na osnovi takšnih organizmov je prepovedana.

Več o ekološkem kmetovanju v EU

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave