Cale de navigare

Logoul ecologic al UE, o marcă de încredere - 04/07/2012

Logoul ecologic: 12 stele de culoare albă în formă de frunză, pe un fond verde © UE

Puteţi fi siguri că alimentele şi băuturile inscripţionate cu simbolul „frunză” sunt ecologice.

Logoul (prezentat în imaginea de mai jos) trebuie să figureze pe toate ambalajele produselor alimentare ecologice. Perioada de tranziţie de doi ani s-a încheiat la 1 iulie 2012.

Prezenţa acestui logo pe produsele alimentare indică faptul că atât producătorii, cât şi agricultorii care le-au furnizat ingredientele, au respectat normele stricte ale UE referitoare la alimentele şi băuturile ecologice.

Normele şi, implicit, logoul vizează promovarea agricultorilor ecologici, care îşi îngrijesc terenurile, contribuie la păstrarea biodiversităţii şi respectă standarde ridicate în materie de protecţie a animalelor.

Piaţa s-a dezvoltat mult în ultimii ani. Aproximativ 2% din alimentele cumpărate de consumatorii din UE sunt certificate ca fiind ecologice şi aproape 200 000 de ferme beneficiază de statutul de producător ecologic.

Alte cerinţe

Atunci când utilizează logoul ecologic al UE, producătorii trebuie, de asemenea, să indice pe etichetă numărul de referinţă al autorităţii de certificare şi numele producătorului, prelucrătorului sau distribuitorului care a manipulat produsul ultima dată. Mărcile naţionale de certificare ecologică pot fi utilizate în paralel cu logoul UE.

Logoul rămâne opţional în cazul produselor neambalate şi al celor de import. Pentru ca produsele ecologice provenind din alte ţări să poată fi importate pe teritoriul UE, trebuie ca normele aplicate de ţările respective în materie de agricultură ecologică şi autorităţi de certificare să fi fost recunoscute ca fiind echivalente standardelor europene .

Etapele următoare

La 1 august, noile norme referitoare la vinul ecologic vor deveni act cu putere de lege. În februarie, UE a semnat un acord cu Statele Unite ale Americii cu privire la recunoaşterea reciprocă a produselor ecologice. Acordul va reduce birocraţia pentru exportatori.

Comisia caută în prezent modalităţi de îmbunătăţire a normelor europene în materie de produse ecologice.

Agricultura ecologică pune un accent deosebit pe protecţia mediului şi bunăstarea animalelor. Agricultorii trebuie să evite să folosească sau să reducă drastic utilizarea substanţelor chimice sintetice cum ar fi îngrăşămintele, pesticidele, aditivii şi medicamentele.

Produsele alimentare pot fi considerate ecologice numai dacă cel puţin 95% din ingredientele pe care le conţin sunt ecologice. Este interzisă utilizarea organismelor modificate genetic şi a produselor derivate din acestea.

Mai multe despre agricultura ecologică în UE

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile