Kruimelpad

EU-logo voor bioproducten: een teken van vertrouwen - 04/07/2012

EU-logo voor bio-producten: 12 witte sterren in de vorm van een blad op een groene achtergrond © EU

Als je het groene blad van het EU-logo op de verpakking ziet, weet je zeker dat je bio koopt.

Vanaf 1 juli moet het EU-logo (zie afbeelding) op alle verpakte biologische voedingsmiddelen staan.

Dit logo garandeert dat de producenten, en de boeren bij wie ze hun ingrediënten kopen, beantwoorden aan de strenge EU-regels voor biologische levensmiddelen.

Met het logo wil de EU boeren steunen die de grond niet vervuilen en aandacht hebben voor biodiversiteit en dierenwelzijn.

De markt hiervoor is de voorbije jaren gegroeid. Ongeveer 2% van de door EU-consumenten gekochte voedingsmiddelen is biologisch, en ongeveer 200 000 EU-boerderijen zijn erkend als biologisch.

Andere eisen

Als producenten het EU-logo voor biologische producten gebruiken, moeten zij op het etiket ook het referentienummer vermelden van de bevoegde dienst, en de naam van de producent, verwerker of verdeler die het product het laatst heeft behandeld. Er kunnen ook nog nationale bio-labels worden gebruikt naast het EU-logo.

Het logo is niet verplicht voor onverpakte en geïmporteerde producten. De regels in andere landen moeten worden erkend als gelijkwaardig aan de EU-normen voordat biologische producten in de EU kunnen worden ingevoerd.

De volgende stappen

Op 1 augustus worden nieuwe regels voor biologische wijn van kracht. In februari heeft de EU een overeenkomst met de VS gesloten over de wederzijdse erkenning van elkaars biologische producten. Dat bespaart exporteurs heel wat administratieve rompslomp.

De Europese Commissie blijft de regelgeving over bioproducten verder verbeteren.

Biologische landbouw heeft veel aandacht voor milieubescherming en dierenwelzijn. Bioboeren gebruiken synthetische chemicaliën, zoals meststoffen, pesticiden, additieven en geneesmiddelen, niet of althans veel minder.

Voedingsmiddelen worden beschouwd als biologisch als minstens 95% van de landbouwingrediënten biologisch zijn. Het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) en producten op basis van ggo's is niet toegestaan.

Meer over biologische landbouw in de EU

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links