Navigációs útvonal

Az EU az állatok védelméért - 20/01/2012

Legelőn baktató tehén, mellette a gazdája, aki kezében viszi a tehén borját © EU

Az EU új tervet dolgozott ki, hogy az uniós állatjóléti szabályozás terén fennálló joghézagok pótlása révén hatékonyabb védelmet biztosítson az állatok számára, és elősegítse, hogy a fogyasztók a szükséges információk birtokában hozhassák meg döntéseiket.

Azok az uniós jogszabályok, melyek az állatokkal szembeni bánásmód kíméletességét hivatottak biztosítani, nem eléggé eredményesek.

Az integrált megközelítés hiánya, a meglévő joghézagok, valamint a végrehajtás terén egyes országokban jelentkező hiányosságok következtében az állatokkal szemben alkalmazott bánásmód nem mindig felel meg az uniós normáknak. Azok a gazdák pedig, akiknek hazájában a hatóságok érvényt szereznek az állatjóléti szabályoknak, versenyhátrányba kerülnek.

A Bizottság ezeket a problémákat új állatjóléti stratégia bevezetésével kívánja orvosolni. A tervek értelmében a gazdálkodók több segítséget kapnak majd annak érdekében, hogy tevékenységük megfeleljen az uniós jogban előírt állatjóléti normáknak. Ha javul az átláthatóság és az állatok jólétével kapcsolatos tájékoztatás, annak a fogyasztók is hasznát fogják látni.

Egyszerűbb szabályok, átfogó szabályozás

A stratégia értelmében a Bizottság mérlegeli annak szükségességét, hogy javaslatot tegyen-e olyan, a jelenleginél átfogóbb állatjóléti szabályozás kidolgozására, amely pótolni tudná a hatályos szabályokban megtalálható joghézagokat. Ezen túlmenően arra törekszik, hogy:

  • a fogyasztók több információnak jussanak a birtokába, s így könnyebben megérthessék, mit jelentenek ténylegesen a termékcímkéken az állatok jólétével kapcsolatban feltüntetett állítások;
  • a szabályozás hatékonyan szolgálja az állatok érdekeit;
  • javítsa azoknak a személyeknek a képzését, akik az állatok gondozásával, szállításával stb. kapcsolatos feladatokat ellátják.

2012–2015: négy év a célok eléréséért

Az új stratégia egy sor intézkedést is felvázol. Ezeket a tervek szerint a következő négy év folyamán fokozatosan kell bevezetni.

Példaként említhetjük a hatályos jogszabályok megerősítését, mely a szabályoknak való megfelelést hivatott elősegíteni. Az intézkedések körébe tartozik ezen túlmenően a szigorú uniós állatjóléti normákkal kapcsolatos tájékoztatás javítása is.

Várhatóan idén kerülnek kidolgozásra az állatok levágásának szabályozását célzó tervek. Az elképzelések értelmében ezek mellett szabályok és iránymutatások látnak majd napvilágot az állatok szállításának témájában is. A stratégia keretében a tenyészkocák jólétének javítása érdekében még idén intézkedésekre kerül sor, melyeket a tervek szerint jövőre általános sertésjóléti iránymutatások követnek majd. Ezek előkészítése jelenleg folyik. 2014-ben kerül sor annak mérlegelésére, szülessen-e jogalkotási javaslat általános állatjóléti jogszabály létrehozása céljából.

A versenyképesség megőrzése

Biztosítani kell, hogy az európai gazdálkodók megőrizhessék versenyképességüket az uniós piacokra exportáló külföldi versenytársaikkal szemben. Ezt elősegítendő az EU arra fog törekedni, hogy az állatok jóléte terén kialakított uniós értékeket az Unión kívül is egyre többen példának tekintsék, és hogy lendületet kapjon a nemzetközi normák kidolgozása.

A kutatásban rejlő lehetőségek jobb kamatoztatása

A tervek között szerepel az is, hogy létrejöjjön a referenciaközpontok európai hálózata. A cél az, hogy javuljon az állatjóléti kutatások színvonala, illetve hogy a kutatási eredmények a gazdálkodók rendelkezésére álljanak, segítve munkájukat.

További információk az állategészségügy és az állatjólét témájában danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek