Навигационна пътека

Подобряване на защитата на животните - 20/01/2012

Фермер, носещ теленце до крава в полето © ЕС

Нов план има за цел да се запълнят пропуските в законодателството на ЕС в областта на хуманното отношение към животните, като се подобри защитата на животните и се даде възможност на потребителите да пазаруват разумно.

Правилата на ЕС за хуманно отношение към животните нямат очаквания ефект.

Фрагментарен подход, пропуски в законодателството и неприлагане в някои страни - всичко това означава, че невинаги отношението към животните отговаря на стандартите на ЕС. Фермерите в страните, където правилата действително се прилагат, са ощетени по отношение на конкурентоспособността.

Комисията смята да отговори на тези проблеми чрез нова стратегия за хуманно отношение към животните . Фермерите ще получават повече помощ, за да спазват стандартите за хуманно отношение, изисквани от правото на ЕС. Потребителите също ще имат полза от повишена прозрачност и по-точна информация за хуманното отношение към животните.

По-прости, всеобхватни правила

Като част от стратегията Комисията обмисля да предложи по-широкообхватен закон за хуманното отношение към животните, за да попълни пропуските в съществуващото законодателство. Стратегията също така ще има за цел да:

  • предоставя повече информация на потребителите, за да могат те да разбират какво означават в действителност твърденията за хуманно отношение към животните върху етикетите на продуктите;
  • гарантира, че правилата наистина са от полза за животните;
  • подобри обучението на хората, отглеждащи животни.

Подобрения за период от 4 години

В стратегията също така са изложени серия от мерки, които трябва да бъдат въведени постепенно през следващите четири години.

Така например съществуващите закони ще бъдат подсилени с оглед подобряване на спазването им. Ще бъде достъпна по-точна информация относно стандартите на ЕС за хуманно отношение към животните.

През тази година се очакват планове за регулиране на клането на животни, както и правила или насоки относно транспортирането на животни. През тази година ще бъдат предприети и действия за подобряване на хуманното отношение към свинете майки, а през следващата година се очакват общи насоки за хуманно отношение към прасетата. Предложението за общ законопроект за хуманното отношение към животните ще бъде обмислено през 2014 г.

Запазване на конкурентоспособността

За да се запази конкурентоспособността на европейските фермери спрямо вноса, ценностите на ЕС в областта на хуманното отношение към животните ще бъдат популяризирани в чужбина и ще се положат повече усилия за разработване на международни стандарти.

По-добро използване на научните изследвания

В ЕС ще бъде създадена мрежа от референтни центрове, които да помогнат за подобряване на научните изследвания в областта на хуманното отношение към животните и да осигурят достъп на фермерите до резултатите от тях.

Още за здравето на животните и хуманното отношение към тях danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки