Navigációs útvonal

Reformtervek – Méltányosabb, környezetkímélőbb agrárpolitika - 12/10/2011

Szüretelők © EU

A Bizottság reformtervezete az uniós agrárpolitika átalakítására irányul, hogy az jobban szolgálja az élelmiszerellátás biztonságának, a környezetvédelemnek, valamint a vidéki térségek fenntartható fejlődésének az ügyét.

A közös agrárpolitika reformjával az EU olyan változásokat kíván bevezetni 2013 után, amelyek segítenek a gazdálkodóknak igazodni a változó piaci kereslethez, és biztosítják az élelmiszerellátás fenntarthatóságát.

A javaslatcsomag DeutschEnglishfrançais kidolgozásakor a Bizottság arra törekedett, hogy a jövőben az agárpolitikai támogatásoknak köszönhetően a gazdálkodók versenyképesebbé váljanak, a fogyasztók pedig tisztességes áron jussanak minőségi élelmiszerekhez.

A reform legfontosabb elemei az alábbiak:

  • A támogatási rendszert méltányosabbá, egyszerűbbé és célzottabbá kell tenni – csak az aktív termelők részesülnek majd támogatásban, amelynek összege évente és gazdaságonként maximum 300 000 euró lehet. A pénzeszközök igazságosabban oszlanak majd meg az egyes termelők, régiók és tagállamok között.
  • A gazdálkodók segítséget kapnak ahhoz, hogy igazodjanak az árak és kereslet gyors ingadozásához – gazdasági válság esetén a segítség gyorsabban érkezik majd.
  • A közös agrárpolitikára elkülönített összegek 30%-át a környezetbarát módszereket alkalmazó gazdaságok kapják – ez segíthet ösztönözni a növénytermesztés diverzifikálását, az állandó legelők fenntartását, valamint a természeti területek és a tájak megóvását.
  • Nagyobb hangsúlyt kap a kutatás és az innováció – a kutatás és fejlesztés költségvetése megkétszereződik, a kutatás jobban igazodik a termelők igényeihez, a kutatási eredmények pedig hamarabb kerülnek át a gyakorlatba.
  • A termelők pozícióját meg kell erősíteni – az EU támogatni fogja a gazdálkodói szervezeteket, és ösztönözni fogja a gazdálkodók és fogyasztók közötti közvetlenebb kapcsolatot.
  • Még többet kell tenni a környezet megóvásáért – az éghajlatváltozás elleni küzdelem és az erőforrások hatékony felhasználása a vidéki térségek egyik fő feladata lesz.
  • A mezőgazdaságot vonzóbbá kell tenni a fiatalok számára – a negyven éven aluliak támogatást kaphatnak a gazdálkodóként eltöltött első öt évben.
  • Elő kell segíteni, hogy több vidéki munkahely jöjjön létre, és növekedjen a vállalkozói szellem – a kisebb projektek az első öt évben akár 70 000 euró támogatásban is részesülhetnek.
  • Az elsivatagodást meg kell akadályozni – kiegészítő támogatást kaphatnak a hátrányosabb természeti adottságokkal rendelkező térségekben dolgozó termelők.
  • Csökkenteni kell a bürokráciát – a szabályok egyszerűsödnek, főként a kistermelők számára, akik évente és gazdaságonként 500 és 1 000 euró közötti átalányösszeget kapnak majd.

Az előző reformoknak köszönhetően a közös agrárpolitika jóval kevesebbet emészt fel az EU költségvetéséből: a korábbi 75%-kal ellentétben ma már csak annak 40%-át. Az új reformcsomag még célzottabbá és hatékonyabbá teszi a rendelkezésre álló pénzösszegek felhasználását.

Az új jogszabályok 2014-ben léphetnek hatályba, ha az Európai Parlament és a tagállamok minisztereiből álló Tanács jóváhagyja azokat.

Bővebben a közös agrárpolitikáról DeutschEnglishfrançais

Bővebben a mezőgazdaságról és a vidékfejlesztésről

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek