Sökväg

Hur ska våra jordbruksprodukter sälja bättre? - 15/07/2011

Veteax med himlen i bakgrunden© iStock/Dimitrije Tanaskovic

EU vill tips om marknadsföringen av EU:s jordbruksprodukter. De är av toppkvalitet, men hur ska vi få dem att sälja bättre på hemmaplan och i världen?

Bönderna i EU producerar några av de bästa livsmedelsprodukterna i världen - de är frukten av kunskap, tradition, nyskapande idéer och höga produktionsstandarder.

Men konsumenterna här och i resten av världen är inte alltid medvetna om vilken omsorg som ligger bakom maten de köper - mjöl, grönsaker, frukt, kött, mejerivaror, olja och andra vanliga livsmedel.

EU:s jordbrukare måste till exempel rätta sig efter striktare regler för livsmedelssäkerhet, miljö och djurhållning än sina konkurrenter. Det är bara ett säljargument som borde göra att matvaror från EU utmärker sig på torget eller i butikshyllan.

EU-kommissionen menar att EU skulle kunna marknadsföra sina varor bättre och övertyga människor om att prova på Europas smaker.

Enklare regler och mer samarbete mellan EU-länderna kan hjälpa hela sektorn att marknadsföra jordbruksprodukterna bättre och på nya marknader.

Här är några andra uppslag:

  • För att bönderna ska få en skälig avkastning som speglar kvaliteten på deras produkter bör man lyfta fram de tuffa jordbruksreglerna. Det kan göra köparna mer villiga att betala ett högre pris för maten.
  • För att konsumenterna ska fatta välgrundade beslut bör vi marknadsföra EU:s olika kvalitetsmärkningar DeutschEnglishfrançais , den goda djurhållningen och miljöarbetet.
  • Köpare av jordbruksprodukter, inklusive livsmedelsindustrin och detaljhandel, måste få mer information om det stora produktutbudet.

Innan kommissionen lägger fram konkreta förslag vill man veta vad jordbrukare, detaljhandel, exportörer, konsumenter och andra tycker. Synpunkterna ska ligga till grund för besluten om nya säljfrämjande åtgärder.

I en så kallad grönbok kan man läsa mer om bakgrunden och på vilka områden marknadsföringen skulle behöva fungera bättre. Samrådet DeutschEnglishfrançais pågår till den 30 september 2011.

Mellan 2006 och 2010 anslog EU cirka 259 miljoner euro till samfinansiering av 190 marknadsföringsprogram som ett led i EU:s jordbrukspolitik.

Hjälp till att utforma marknadsföringen av EU:s jordbruksprodukter DeutschEnglishfrançais

Läs mer om program för att marknadsföra EU:s jordbruksprodukter DeutschEnglishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar