Navigacijska pot

Promocija kmetijskih proizvodov - iščemo ideje! - 15/07/2011

Pšenično klasje v vetru, v ozadju modro nebo © iStock/Dimitrije Tanaskovic

Kmetje v EU proizvajajo kakovostne izdelke, vendar bi lahko z boljšim trženjem okrepili njihovo prepoznavnost ter povečali prodajo doma in na tujem.

Evropski kmetje pridelujejo prvovrstno hrano, ki je v svetovnem vrhu. Kakovostna žita, zelenjava, sadje, meso, mlečni izdelki, olja in drugi kmetijski proizvodi so posledica znanja, tradicije, inovativnosti in visokih proizvodnih standardov.

Toda potrošniki v EU in drugod po svetu se pogosto ne zavedajo, koliko skrbi in truda zahteva pridelava kakovostne hrane.

Evropski kmetje se morajo denimo držati strožjih standardov kot tekmeci drugod po svetu. Ti standardi zadevajo varnost hrane, varovanje okolja in dobro počutje živali. Vse to so prednosti, zaradi katerih si evropski kmetijski proizvodi zaslužijo posebno mesto na živilskih tržnicah in v trgovinah.

Evropska komisija je prepričana, da bi EU lahko okrepila promocijo evropskih proizvodov in prebivalce še bolj spodbudila, naj "kupujejo evropsko".

Z enostavnejšimi pravili in tesnejšim sodelovanjem med državami EU bi kmetijskemu sektorju pomagali okrepiti promocijo kmetijskih proizvodov in dostopati na nove trge.

Koristi bi imeli tudi:

  • kmetje - za svoje proizvode bi dobili pošteno ceno, ki bi odražala kakovost izdelka. Kupce bi lahko z ozaveščanjem o strožjih evropskih standardih prepričali v plačilo višje cene;
  • potrošniki - imeli bi več informacij za lažje odločanje pri nakupu hrane, denimo s promocijo sistema EU za označevanje kakovosti DeutschEnglishfrançais ter ozaveščanjem o skrbi za domače živali in izpolnjevanju okoljskih standardov;
  • kupci kmetijskih proizvodov (vključno z živilskopredelovalno industrijo in trgovci) - bolje bi poznali široko ponudbo kmetijskih proizvodov.

Komisija pripravlja nove predloge, vendar želi prej zbrati mnenja kmetov, trgovcev, izvoznikov, potrošnikov in drugih. Upoštevala jih bo pri pregledu in spremembah veljavnih pravil trženja.

Komisija je že objavila dokument za razpravo , ki predstavlja razmere in opredeljuje področja, na katerih bi bilo treba okrepiti trženje. Javno posvetovanje DeutschEnglishfrançais bo potekalo do 30. septembra 2011.

EU je v obdobju 2006-2010 s približno 259 milijonov EUR sofinancirala programe promocije kmetijskih proizvodov kot del skupne kmetijske politike.

Sodelujte pri oblikovanju politike EU o promociji kmetijskih proizvodov DeutschEnglishfrançais

Več o programih EU za promocijo kmetijskih proizvodov DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave