Kruimelpad

Hoe promoot je een komkommer? - 15/07/2011

Graan tegen een blauwe lucht © iStock/Dimitrije Tanaskovic

De landbouwers in de EU produceren topkwaliteit, maar een betere marketing zou de erkenning en verkoop, ook buiten de EU, een duwtje in de rug geven.

Europese landbouwproducten behoren tot de wereldtop en dat is het resultaat van jarenlange tradities, know-how en innovatie, en strenge productienormen.

Toch zijn consumenten in de EU en daarbuiten zich niet altijd bewust van de zorg die aan al die producten wordt besteed, of het nu gaat om graan, groente, fruit, vlees, zuivel, olie of andere traditionele landbouwproducten.

De EU-boeren voldoen bijvoorbeeld aan strengere normen dan hun concurrenten als het gaat om voedselveiligheid, milieu en dierenwelzijn. Ook dat zou Europese landbouwproducten aantrekkelijker moeten maken op de markt en in de winkel.

Volgens de Commissie zou de EU best wat duidelijker mogen zeggen: "Koopt Europese waar".

Met eenvoudiger regels en meer samenwerking kunnen de EU-landen de boeren helpen om hun producten op meer plaatsen en in grotere hoeveelheden aan de man te brengen.

Dat heeft veel voordelen:

  • Boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun kwaliteit, want de consument wil best iets meer betalen voor producten die aan hoge eisen voldoen.
  • Consumenten weten beter wat ze kopen als de EU meer bekendheid geeft aan haar kwaliteitseisen DeutschEnglishfrançais , dierenwelzijnsregels en milieunormen.
  • Handelaars in landbouwproducten, dus ook de levensmiddelenindustrie en de detailhandel, leren het brede aanbod beter kennen.

Voordat de Commissie voorstellen doet, wil ze graag weten hoe landbouwers, detailhandelaren, exporteurs en consumenten hierover denken. Hoe meer reacties, hoe meer input voor haar plannen om de huidige marktregels te herzien.

De achtergronden en mogelijke verbeterpunten staan in een discussienota . De raadpleging DeutschEnglishfrançais loopt tot 30 september 2011.

Tussen 2006 en 2010 heeft de EU voor zo'n 259 miljoen euro meebetaald aan 190 promotiecampagnes in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Help de EU aan een nieuw promotiebeleid voor landbouwproducten DeutschEnglishfrançais

Meer programma's om EU-landbouwproducten te promoten DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links